Στον «Μονόδρομο», τη συλλογή μικροκειμένων  του ο Βάλτερ Μπένγιαμιν σχολίαζε εύστοχα και με οξύτατη παρατηρητικότητα τη σημασία που έχουν τα γάντια για εκείνους και εκείνες που στα χρόνια του Μεσοπολέμου τα φορούσαν στην Ευρώπη, για να κρατήσουν αποστάσεις από τους ανεπιθύμητους άλλους. Το λεπτό αυτό αξεσουάρ ναι μεν προστάτευε τα χέρια από το κρύο ή τον ήλιο. Όμως ο Μπένγιαμιν είχε συναισθανθεί κάτω από τη φόδρα τους τη σφοδρή απέχθεια που ένιωθαν όσοι τα φορούσαν  για τον περίγυρο εκείνων που πένονταν …

Όταν η  Μελάνια Τραμπ  επισκέφθηκε στο Τέξας ένα κέντρο όπου κρατούνται παιδιά χωρισμένα από την οικογένειά τους που πέρασαν τα σύνορα από το Μεξικό δε φόρεσε απλά ένα ταπεινό μιλιτέρ ύφους τζάκετ. Ήταν ένα  ρούχο αξίας 39 δολαρίων  αγορασμένο διαδικτυακά από τον κολοσσό των σχετικά φτηνών ρούχων του ισπανικού ομίλου Inditex στον οποίο ανήκει και η εμπορική επωνυμία Zara. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυθόρμητες και αθώες οι επιλογές μίας γυναίκας που ο ρόλος της λειτουργεί ως πρότυπο στην αμερικανική επικράτεια… Αλλά και έως ένα βαθμό ασκεί και  παγκόσμια μηντιακή επιρροή.

Η φράση στην πλάτη του τζάκετ “I don’t care , Do you? ” (Εμένα δε με νοιάζει, εσένα;) εξελίχθηκε στον σημειολογικό γρίφο της ημέρας. Πολιτικοί αναλυτές, «τουητερολόγοι», σοβαροί δημοσιογράφοι της μόδας και επιπόλαιοι κοσμικογράφοι πήραν θέση  ερμηνεύοντας την επιλογή αυτού του κομματιού από τη συγκεκριμένη γυναίκα στη συγκεκριμένη περίσταση: α) η ισπανικής προέλευσης  Zara ταιριάζει στο ισπανόφωνο μεξικανικό κοινό των προσφύγων, επομένως η Μελάνια κατεβάζει τους τόνους του σφάλματος του συζύγου Προέδρου. β) η Μελάνια κυριολεκτεί και  απλώς αδιαφορεί, γ) η Μελάνια καταγγέλλει και απαξιώνει τα fake news , δ) η Μελάνια επιδιώκει να ταράξει τον κυκλοθυμικό σύζυγό της και να του δημιουργήσει μηντιακό πονοκέφαλο (που μάλλον το πέτυχε).

Σήμερα μπορούμε να συναισθανθούμε τα ανάλογα παραδείγματα διαχωρισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης στα οποία αναφερόταν ο Μπένγιαμιν διαβάζοντας τα κείμενα πάνω στα ρούχα της Πρώτης Κυρίας. Χωρίς να χρειάζεται να φορέσει γάντια, το μήνυμά της ελήφθη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο