Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος νόσου Πάρκινσον για τους ασθενείς με διαβήτη

Κίνδυνος νόσου Πάρκινσον για τους ασθενείς με διαβήτη

Μελέτη βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα σε αυτές τις δύο φαινομενικά άσχετες ασθένειες

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Πάρκινσον αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Μάλιστα, ο κίνδυνος φαίνεται μεγαλύτερος για τους νεότερους σε ηλικία πάσχοντες από διαβήτη και για όσους εμφανίζουν επιπλοκές λόγω του διαβήτη.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος που προοδευτικά επηρεάζει ολοένα μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου και δυσκολεύει τον έλεγχο των κινήσεων.

Στον διαβήτη τύπου 2 ο ασθενής είτε δεν παράγει επαρκή ινσουλίνη, ώστε να ρυθμισθεί σωστά το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, είτε τα κύτταρα δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι πιθανώς υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις δύο παθήσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τόμας Γουόρνερ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), μελέτησαν στοιχεία για περίπου οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο σε μια περίοδο 12 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο ο κίνδυνος εμφάνισης νόσου Πάρκινσον ήταν αυξημένος κατά 31% στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με όσους δεν είχαν διαβήτη. Ο κίνδυνος ήταν κατά 49% μεγαλύτερος για όσους είχαν εκδηλώσει και επιπλοκές λόγω του διαβήτη.

Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, οι πάσχοντες από διαβήτη 25-44 ετών είχαν τετραπλάσια περίπου πιθανότητα να εμφανίσουν νόσο Πάρκινσον σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς διαβήτη τύπου 2, ενώ η αύξηση του κινδύνου στους ασθενείς με διαβήτη άνω των 75 ετών ήταν μόνο 18% σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς διαβήτη.

«Η μελέτη μας εξέτασε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα σε αυτές τις δύο φαινομενικά άσχετες ασθένειες. Είτε παίζει ρόλο η γενετική προδιάθεση, είτε κάτι άλλο, το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω», σχολίασε ο Δρ ο Γουόρνερ.

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024