Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βολοντέ - Ακης: Μια απίστευτη ομοιότητα

Βολοντέ – Ακης: Μια απίστευτη ομοιότητα

Αν ήταν ήρωες 4: Ο γνωστός πολιτικός Ακης Τσοχατζόπουλος και ο σημαντικός ηθοποιός Τζαν Μαρία Βολοντέ που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερού

Η απίστευτη ομοιότητα, από κάποια ηλικία και μετά, του ιταλού ηθοποιού Τζαν Μαρία Βολοντέ με τον Ακη Τσοχατζόπουλο με στενοχωρεί κάπως, γιατί είναι αλήθεια: όποτε βλέπω τον πάλαι ποτέ άρχοντα της πασοκικής πίστας που πήρε τόσο άσχημα, τόσο άτσαλα, τόσο ευτελώς την κατιούσα, στο μυαλό μου έρχεται πράγματι αυτός ο άγγελος, ο Βολοντέ. Δύο άνθρωποι που ενώ έμοιαζαν τόσο πολύ στο πρόσωπο, ως χαρακτήρες δεν είχαν ουδεμία απολύτως σχέση.

Με τη δουλειά του στο θέατρο από τη δεκαετία του 1950, πολύ πριν από τα σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε που τον έκαναν πασίγνωστο (στο πρώτο μάλιστα, στο «Για μια χούφτα δολάρια», είχε παίξει με ψευδώνυμο, Τζον Γουέλς), ο Μιλανέζος Βολοντέ εθεωρείτο (και ήταν) τεράστια δύναμη της ιταλικής υποκριτικής.

Ως άνθρωπος ήταν εξαιρετικά «δύσκολος». Λιγομίλητος, «σφιχτός», υποθέτω ο εφιάλτης μιας συνέντευξης. Αλλά σεμνός και με «τσιμεντένια» σταθερές αξίες, αμετανόητα πιστός στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας, διανοούμενος στα δύσκολα χρόνια του μακροσταλινικού 1968 – και όχι μόνον. Πολλές φορές ο Βολοντέ επέλεγε να παίξει σε ταινίες για καθαρά ιδεολογικούς λόγους, όπως στο κλασικό εργατικό δράμα του Φραντσέσκο Ρόσι «Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο» το 1971, ή η «Υπόθεση Μόρο» του Τζουζέπε Φεράρα, ένα χρονικό πάνω στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες το 1978, με τον εν λόγω ηθοποιό στον ρόλο του ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατικών.

Ο Βολοντέ πέθανε σχετικά νέος, μόλις 61 ετών, και μάλιστα στην Ελλάδα (καρδιακή προσβολή), στη Φλώρινα, όπου είχε πάει για να παίξει στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (τον αντικατέστησε ο Ερλαντ Γιόζεφσον που κι αυτός έχει πεθάνει πλέον). Σε όλη του τη ζωή, ο Βολοντέ ήταν γνωστός για τις επαναστατικές πολιτικές του πεποιθήσεις. Ποτέ δεν πρόδωσε τις αξίες του, ποτέ δεν έκανε κάτι που θα τον χαντάκωνε, ποτέ δεν χρειάστηκε να δώσει λόγο για κάτι, ποτέ δεν ντροπιάστηκε.

Ολα αυτά δηλαδή που έκανε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Ικανός πολιτικός μηχανικός, μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος, ιδρυτικό στέλεχος του ΠαΣοΚ, αναπληρωτής πρωθυπουργός, παραλίγο πρωθυπουργός μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου (έχασε από τον Κώστα Σημίτη στον δεύτερο γύρο στις εσωκομματικές εκλογές του 1996).

Δεν υπήρχε πόστο της πολιτικής από το οποίο ο Ακης Τσοχατζόπουλος να μην είχε περάσει και την ίδια ώρα θαρρείς ότι από όλη αυτή την τεράστια εμπειρία ο ίδιος δεν πήρε τίποτε. Πάνω του, δεν διέκρινες καμία σεμνότητα, καμία σοφία, καμία αξία· πέρα ίσως από την αξία της χλιδής και του χρήματος. Και πράγματι, αυτή η χλιδή, η απληστία, η ασυγκράτητη βουλιμία, ο αρρωστημένος φαταουλισμός, όπως θέλετε πείτε το, αυτό ήταν που πριν από έξι χρόνια έγινε η χειροπέδη του όταν συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Τι ρόλος για έναν Βολοντέ! Αν ζούσε μόνον…

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024