Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος να το έλεγε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ποιος να το έλεγε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η κυβέρνηση που έδινε «μάχες» για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα δεσμεύεται τώρα ότι αυτά θα φθάσουν έως το 5,2% του ΑΕΠ

Προ διετίας η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει τον τότε υπουργό Οικονομικών  της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να χαμηλώσει ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα.  Ο Γερμανός πολιτικός επέμενε ότι ο στόχος πρέπει να μπει στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2022 γιατί πέραν όλων των άλλων τα υψηλά πλεονάσματα βοηθούν στην αποκλιμάκωση του χρέους και έτσι οι εταίροι δεν θα ήταν αναγκασμένοι να πάρουν ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του.

Ως γνωστόν πέρασε η «γραμμή» Σόιμπλε   την οποία πλέον έχει ασπαστεί και η ελληνική κυβέρνηση όπως προκύπτει  από το νέο Μεσοπρόθεσμο 2019–2022. Σε αυτό η Ελλάδα (χωρίς να την υποχρεώνουν οι δανειστές) δεσμεύεται για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2021 και 5,2% το 2022.

Και μάλιστα σύμφωνα με την αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου τα πλεονάσματα – «μαμούθ» θα επιτευχθούν με αύξηση των εσόδων (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) κατά 4,77 δις ευρώ στην πενταετία καθώς οι δαπάνες θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες στο ίδιο διάστημα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ακόμη και αν τα έσοδα του 2022 ήταν 3,5 δις ευρώ χαμηλότερα θα μπορούσε να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για πλεόνασμα 3,5%.  Όμως αντί να μειώσει η κυβέρνηση την φορολογία , υπολογίζει ένα «δημοσιονομικό χώρο» 3,5 δις ευρώ προκειμένου να επιστρέψει στο μέλλον μέρος του υπερπλεονάσματος.

Να εισπράξει δηλαδή πρώτα τους φόρους να πετύχει τον στόχο που έχει θέσεις  και στην συνέχεια να έχει την δυνατότητα να υποσχεθεί ελαφρύνσεις.

Και αποτελεί αν μη τι άλλο παγκόσμια πρωτοτυπία να συμπιέζεις την οικονομία παίρνοντας 10 ευρώ από την τσέπη του φορολογούμενου για να του επιστρέψεις στην συνέχεια  τα τέσσερα.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024