Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νετανιάχου: Τριήμερη περιοδεία στην Ευρώπη για το Ιράν

Νετανιάχου: Τριήμερη περιοδεία στην Ευρώπη για το Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκινά περιοδεία για να πείσει τους Ευρωπαίους για την απειλή που αποτελεί το Ιράν

Τριήμερη περιοδεία σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία αρχίζει σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη διάρκεια της οποίας ελπίζει να πείσει τους ηγέτες των χωρών τους να αναθεωρήσουν τη στάση τους σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να εμποδιστεί το Ιράν «να αναπτύξει οποιαδήποτε πυρηνική ικανότητα», εκτίμησε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στο Βερολίνο Τζέρεμι Ισαχάροφ λίγο πριν την επίσκεψη Νετανιάχου.

«Ίσως έχουμε διαφορετικές απόψεις για τα μέσα με τα οποία θα ελέγξουμε το Ιράν στον πυρηνικό τομέα, όμως ακολουθούμε κοινό στόχο», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί το απόγευμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 17:30 (ώρα Ελλάδας).

Την Τρίτη θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια την Τετάρτη με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία υπέγραψαν το 2015 την πυρηνική συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης.

Οι ηγέτες τους στηρίζουν ένθερμα τη συμφωνία, παρά την απόσυρση των ΗΠΑ στις 8 Μαΐου, ενώ και η Κίνα και η Ρωσία εξακολουθούν να στηρίζουν τη διατήρησή της.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συναντήθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να υπογραμμίσει ότι η Γερμανία «επιθυμεί να τηρήσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά και να διασφαλίσει ότι το Ιράν επίσης θα την τηρήσει».

Ο Κινέζος υπουργός επέκρινε με την ευκαιρία αυτή την έλλειψη αξιοπιστίας των ΗΠΑ. «Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς δικαίου ότι οι διεθνείς συμφωνίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές» και ότι «οι μεγάλες χώρες θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, όχι να κάνουν το αντίθετο», τόνισε.

Αν και εκτιμούν ότι η υπάρχουσα συμφωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, οι Ευρωπαίοι έχουν επίσης επίγνωση των περιορισμών του συμβιβασμού αυτού, τον οποίο η Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει «όχι τέλειο».

Προτείνουν να γίνουν διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη προκειμένου να υπάρξουν συμπληρωματικοί όροι που θα καλύπτουν το βαλλιστικό της πρόγραμμα καθώς και την πολιτική της στη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο ως τη Συρία και την Υεμένη, την οποία η Δύση θεωρεί αποσταθεροποιητική και το Ισραήλ άμεση απειλή στην ύπαρξη του.

Σε αυτά τα σημεία ο Νετανιάχου και οι συνομιλητές του ίσως συμφωνήσουν.

«Θα συζητήσω μαζί τους τρόπους για να σταματήσουμε τις πυρηνικές φιλοδοξίες και την ιρανική επεκτατικότητα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει την περιοδεία του. Τα θέματα αυτά είναι «ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024