Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πως να «ξυπνήσετε» τον μεταβολισμός σας

Πως να «ξυπνήσετε» τον μεταβολισμός σας

Οκτώ τρόποι για να αυξήσετε τις καύσεις σας. Ποιοι είναι αυτοί;

Αν η ζυγαριά έχει σταματήσει να κατεβαίνει ενώ εσείς τηρείται με ευλάβεια το διατροφικό σας πρόγραμμα τότε μάλλον έχει «κοιμηθεί» ο μεταβολισμός. Σας αποκαλύπτουμε 8 απλούς -αλλά άγνωστους- τρόπους για να δώσετε ώθηση στον μεταβολισμό σας και να διώξετε τα τελευταία κιλά που σας ταλαιπωρούν.

1. Βάλτε φρένο στο στρες
Γιατί; Για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί το στρες συμβάλλει στην έκκριση κορτιζόλης, η οποία οδηγεί στη μετατροπή των αμινοξέων σε γλυκόζη, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αποδόμηση του μυϊκού ιστού και τη μείωση της μυϊκής μάζας. Δεύτερον, επειδή, όπως υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, το άγχος εμποδίζει τις καύσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, μετά από ένα γεύμα 930 θερμίδων και 60 γρ. λίπους, οι καύσεις των γυναικών που είχαν στρεσαριστεί την προηγούμενη ημέρα ήταν κατά 104 θερμίδες λιγότερες μέσα στις 7 ώρες που ακολούθησαν το γεύμα, σε σύγκριση με εκείνες που ήταν πιο ήρεμες.

2. Γελάστε δυνατά
Αφήστε για λίγο τα έγγραφα του Word και τα φύλλα του Excel και κάντε ένα μικρό διάλειμμα για να δείτε ένα αστείο βίντεο. Το αυθόρμητο γέλιο όχι μόνο θα βελτιώσει τη διάθεσή σας, αλλά όση ώρα γελάτε θα καίτε και μερικές επιπλέον θερμίδες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Obesity» έδειξε ότι όσοι γελούν με την καρδιά τους παρουσιάζουν αύξηση 10-20% της ενεργειακής δαπάνης και του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια του γέλιου, ποσοστό που μεταφράζεται σε επιπλέον 10-40 θερμίδες για 10-15΄ γέλιου.

3. Νερό πριν το φαγητό
Υπάρχει ένα «φίλτρο» που δεν απαιτεί συνταγή γιατρού, δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και βοηθά στον έλεγχο της όρεξης; Υπάρχει αυτό το «μαγικό» συστατικό, που μπορεί να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στα παραπανίσια κιλά; Σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία, υπάρχει, και λέγεται νερό! Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες, η κατανάλωση 2 ποτηριών νερού πριν από κάθε γεύμα βοήθησε όσους έκαναν δίαιτα να χάσουν σε διάστημα 3 μηνών περίπου 2 κιλά περισσότερο από εκείνους που δεν έπιναν νερό.

4. Όλα στην ώρα τους
XS γεύματα: Είναι τρεις το απόγευμα και η κοιλιά σας γουργουρίζει. Καλό είναι να μην περιμένετε μέχρι το βράδυ για να φάτε κάτι, αλλά να επιλέξετε ένα μικρό σνακ που συνδυάζει άπαχη πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα κράκερ με τυρί κότατζ ή γιαούρτι με φρούτα. Έτσι, θα αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη φαγητού στη συνέχεια της ημέρας και θα κρατήσετε τον μεταβολισμό σας ενεργό. Τα μικρά και συχνά γεύματα δρουν ευεργετικά, αφού αναγκάζουν το σώμα σας να εκτελεί επιπλέον καύσεις για την πέψη.
Τον νου σας στο πρωινό: Δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν την ημέρα τους βιαστικά και δεν προλαβαίνουν να απολαύσουν ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Ωστόσο, στοιχεία δείχνουν ότι, παραλείποντάς το, δεν γλιτώνετε θερμίδες. Αντίθετα, υποβάλλετε τον οργανισμό σας σε μια περίοδο παρατεταμένης νηστείας, η οποία αποδεδειγμένα οδηγεί σε τσιμπολόγημα και υπερκατανάλωση τροφίμων.

5. Όρθιοι στο τηλέφωνο
Η αδράνεια ρίχνει τον μεταβολικό σας ρυθμό, γι’ αυτό προσπαθήστε να κάθεστε όσο γίνεται λιγότερο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να περπατάτε στο δωμάτιο ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο. Οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στο φαινόμενο της λεγόμενης θερμογένεσης χωρίς άσκηση (NEAT), δηλαδή στην κατανάλωση ενέργειας με απλές, καθημερινές δραστηριότητες.

6. Πρωινή γυμναστική
Οι ώρες που η απλή αερόβια άσκηση μπορεί να επιδράσει περισσότερο στην αύξηση του μεταβολισμού σας είναι οι πρωινές. Η πρωινή αερόβια άσκηση μπορεί να τονώσει πραγματικά τον μεταβολικό σας ρυθμό. Όταν ξυπνάτε, τα αποθέματα των υδατανθράκων σας είναι πολύ χαμηλά, οπότε η ήπια αερόβια άσκηση μπορεί να ενεργοποιήσει την καύση λίπους.

7. Επιλέξτε σωστά
Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης, έχει βρεθεί ότι βοηθούν στο να διατηρηθεί ενεργός ο μεταβολισμός σας και φυσιολογικό το βάρος σας. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε στα πιάτα σας σολομό, που θα σας γεμίσει ω-3 λιπαρά οξέα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of the International Society of Sports Nutrition» έδειξε ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με ιχθυέλαιο για 6 εβδομάδες αύξησε τη μυϊκή μάζα και μείωσε το λίπος των συμμετεχόντων. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα του ιχθυέλαιου να μειώνει τα επίπεδα των ενζύμων που αποθηκεύουν λίπος στο σώμα.
Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα: Φυτοφάρμακα που υπάρχουν σε συμβατικές καλλιέργειες, γνωστά ως παχυσαρκιογόνα (obesogens), ευνοούν την εμφάνιση παχυσαρκίας μέσω της επιβαρυντικής τους επίδρασης στη διαφοροποίηση των λιποκυττάρων και στη λιπογένεση.

8. Κοιμηθείτε!
Είναι αποδεδειγμένο πως ο ανεπαρκής ύπνος (λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα) επιδρά αρνητικά στον μεταβολισμό, μειώνοντας τα επίπεδα λεπτίνης και προκαλώντας αύξηση της όρεξης. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα και τη δράση της αυξητικής ορμόνης, επηρεάζοντας τα ποσοστά λίπους και μυϊκής μάζας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το σάκχαρο και την ινσουλίνη στο αίμα, οδηγώντας σε επιπλέον αποθήκευση λίπους. Ο επαρκής ύπνος, και μάλιστα αυτός που ξεκινά μεταξύ 9 μ.μ. και 12 π.μ., δίνει την ευκαιρία στο σώμα σας να αποτοξινωθεί σωστά, αφού η διαδικασία στο ήπαρ λαμβάνει χώρα μεταξύ 11 μ.μ. και 3 π.μ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024