Βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και δύναμης

Ακόμα και λίγη γυμναστική μπορεί να συντελέσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και δύναμης και να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά της σωματικής γήρανσης, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο.

Η γήρανση είναι γνωστό ότι συνοδεύεται από μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, κατάσταση που επιστημονικά χαρακτηρίζεται ως σαρκοπενία.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου GeroScience, οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν γιατί η γήρανση φθίνει τους μυς με στόχο να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία και να αναπτύξουν αντίμετρα που θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν τη δύναμη και την ανεξαρτησίας τους.

Μελετώντας ζωικά μοντέλα εστίασαν στην επίδραση της ηλικίας και της άσκησης στου μυς και παρατήρησαν ότι μια παρέμβαση που προστατεύει τη μυϊκή μάζα είναι η γυμναστική, χωρίς όμως να είναι βέβαιοι πως ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Όμως, τόσο οι ασκήσεις ενδυνάμωσης όσο και οι ασκήσεις αντίστασης βοηθούν στη διατήρηση των μυών.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι η νευρική εκφύλιση κατά τη διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης είναι όμοια σε κυτταρικό επίπεδο με τη εκφύλιση που προκαλούν συγκεκριμένες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια παράλληλη πορεία ανάμεσα στον διαμεσολαβούμενο από μια ασθένεια κυτταρικό θάνατο και τον κυτταρικό θάνατο εξαιτίας της γήρανσης και οι ερευνητές μπορούν να αναπτύξουν κοινά προληπτικά μέτρα για τις δύο καταστάσεις.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr