Το πρώτο αυτοκίνητο με τα διακριτικά Porsche κατασκευάστηκε το 1948, υιοθετώντας την ονομασία 356 και την ένδειξη No1 Show Car. Για την ιστορία, η κατασκευή των πάνελ αλουμινίου από τα οποία αποτελούνταν το αμάξωμα απαιτούσαν δίμηνη εργασία καθώς κατασκευάζονταν χειροποίητα από τον ειδικό στο είδος, Friedrich Weber.

Όπως και να έχει, η 356 σηματοδoτεί την απαρχή της ιστορίας της γερμανικής φίρμας και αποτελεί εφαλτήριο για την εικόνα της όπως την ξέρουμε σήμερα. Παρά την ιστορικότητά της, η αρχέτυπη Porsche χάθηκε στη δίνη του χρόνου, ωστόσο πάντα υπάρχουν περιθώρια αποκατάστασης της… ιστορικής αλήθειας δια χειρός των μηχανικών του Μουσείου της Porsche.

Κάπως έτσι σχεδόν 70 χρόνια μετά, η γερμανική φίρμα αποφάσισε να κατασκευάσει μια πανομοιότυπη ρέπλικα τιμώντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τα γενέθλιά της.

Η κατασκευή της νέας 356 σε απόχρωση απαλού γαλάζιου με κόκκινο δερμάτινο εσωτερικό διήρκεσε οκτώ μήνες και πριν οι μηχανικοί του μουσείου της Porsche προβούν στην κατασκευή της, χρειάστηκε να καταφύγουν σε μια ενδελεχή έρευνα στα αρχεία της γερμανικής φίρμας αλλά και μια εξίσου ενδελεχή και επίπονη διεργασία ανασύστασης των αρχικών σχεδίων τα οποία είχαν επίσης χαθεί.

Για την ακρίβεια, τα σχέδια της νέας 356 αναδημιουργήθηκαν βάσει φωτογραφιών της εποχής και όσων σκίτσων είχαν απομείνει τα οποία μετατράπηκαν αρχικά σε τρισδιάστατες εικόνες και στη συνέχεια σε 3D animation προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις.

Εξ ου και όπως παραδέχεται και η Porsche υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που διαφοροποιούνται από την αρχέτυπη 356 συμπεριλαμβανομένης της σχεδίασης του αμαξώματος το οποίο έχει οριακά διαφορετικές αναλογίες ορατές μόνο «κατ΄αντιπαράσταση» της νέας και της παλιάς 356.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε η γερμανική φίρμα, η αναγεννημένη 356 με αφορμή και την επέτειο των 70 χρόνων της φίρμας, θα συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood, το Φεστιβάλ Ταχύτητας του Βανκούβερ στον Καναδά αλλά και το Rennsport Reunion που πραγματοποιείται στην πίστα της Laguna Seca στις ΗΠΑ.