Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οταν ο Τραμπ κάνει πολιτική όπως... real estate

Οταν ο Τραμπ κάνει πολιτική όπως… real estate

Η ακύρωση της συνάντησης με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, δείχνει ότι ο Πλανητάρχης επέστρεψε στις παλιές του συνήθειες

Τελικά, ήταν έκπληξη μόνο για εκείνους που δεν ξέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι επέστρεψε στις συνήθειες που είχε στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όταν χθες ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και απαίτησε να παρέμβει προσωπικά ο Κιμ ώστε να διατηρηθούν οι συνομιλίες.

Η κίνηση αυτή δείχνει πως ο Τραμπ ανησυχούσε όλο και περισσότερο ότι ο Κιμ ίσως έχει το πάνω χέρι στην πολυαναμενόμενη συνάντησή τους στις 12 Ιουνίου στην Σιγκαπούρη και ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον έλεγχο του σχεδιασμού. Ακριβώς δηλαδή, αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν πολλοί έμπειροι αναλυτές από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της συνάντησης.

Όπως ενημέρωσε γερουσιαστές χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο η βορειοκορεατική πλευρά είχε σταματήσει να απαντά τις τελευταίες ημέρες στα αιτήματα των αμερικανών διαπραγματευτών να συζητήσουν για την σύνοδο.

Παράλληλα, βορειοκορεάτες αξιωματούχοι έκαναν πιο σκληρές δηλώσεις για την αποπυρηνικοποίηση αποκαλώντας «χαζό» και «ανίδεο» τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς στο θέμα αυτό.  Το ποτήρι ξεχείλισε όταν η Πιονγκγιάνγκ δεν έστειλε κανένα εκπρόσωπό της στο προγραμματισμένο ραντεβού των δύο πλευρών στη Σιγκαπούρη τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις 12 Ιουνίου.

Ο Τραμπ άρχισε να ανησυχεί ότι έδειχνε απελπισμένος για μια συμφωνία. Ο Λευκός Οίκος είχε δώσει παραγγελία για την κατασκευή αναμνηστικών νομισμάτων σχετικά με την σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης  ενώ ο Τραμπ επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες δήλωνε πως «όλοι πιστεύουν» ότι πρέπει να βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του.

Πως λοιπόν έφτασε ο Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντηση, χθες; Σχεδόν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να την ανακοινώσει – μιλώντας ελάχιστα με τους συνεργάτες του και χωρίς να ακούσει κανέναν ειδικό πάνω στο θέμα. Προηγήθηκε μια σύντομη συνάντηση με Πενς, Πομπέο, Κέλι και Μπόλτον και κατόπιν αποφάσισε μόνος.

Το σημάδι ότι όλο αυτό αποτελεί μάλλον μια μανούβρα τακτικής είναι το γεγονός ότι άφησε ανοιχτή την πόρτα στον Κιμ να κάνει βήματα. Στην επιστολή του Τραμπ η γλώσσα που χρησιμοποιείται το δείχνει. Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή ο Τραμπ τζογάρει ποντάροντας στο ότι ο Κιμ θέλει τη φωτογραφία με την μεταξύ τους χειραψία για να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι συντηρητικοί σχολιαστές στην Αμερική χρησιμοποιούν μια σελίδα από το βιβλίο του Τραμπ «Η τέχνη της συμφωνίας», για να εξηγήσουν τις εξελίξεις.

«Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε μια εμπορική συμφωνία είναι να δείξεις απελπισμένος», έγραφε ο Τραμπ. «Αυτό κάνει τον άλλο να μυρίσει αίμα. Και τότε είσαι χαμένος».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024