Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ασφαλώς το πρόσωπο των ημερών. Ο ξυλοδαρμός του ήταν γροθιά στο στομάχι των εφησυχασμένων, όσων πίστευαν ότι δεν υπάρχει καθημερινός φασισμός ή ότι η άλλη άποψη δεν δικάζεται στα λαϊκά δικαστήρια. Κυρίως σ’ αυτά της ακροδεξιάς και των social media που βρίθουν από ψεύτικες ειδήσεις.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, 76 ετών, ακόμη δεν είχε αποφασίσει αν θα ξαναβάλει για δήμαρχος του χρόνου. Πιθανότατα να το κάνει καθώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ενεργό αυτοδιοικητικό που έχει εκλεγεί δύο φορές και είχε τις πιθανότητες να εκλεγεί και τρίτη.

Μετά και από όσα συνέβησαν το Σάββατο, τις θλιβερές εικόνες του ξυλοδαρμού του και αυτά που ακολούθησαν, ακουσίως ή εκουσίως ο κ. Μπουτάρης έχει μείνει στη συνείδηση των δημοκρατικών πολιτών ως ο δήμαρχος που θέλει μια ανοικτή πόλη. Που επιθυμεί –και το έχει καταφέρει εν πολλοίς – να συμβιβάσει τη Θεσσαλονίκη με την ιστορία της, με τα καλά της και με τα κακά της.

Το άνοιγμα στην εβραϊκή κοινότητα, η ανάδειξη του σπιτιού του Κεμάλ ως τουριστική ατραξιόν για Τούρκους κι όχι μόνο, ακόμη και η «τόλμη» του να διοργανώνει gay parade σε μια πόλη που δεν ήταν συνώνυμη με την ανεκτικότητα, έγιναν στα χρόνια της δημαρχίας του.

Για ένα τμήμα του ελληνικού λαού συμβολίζει ακριβώς το όραμα μιας ανοικτής Θεσσαλονίκης που θα σβήσει τα φαντάσματα του παρελθόντος, τους Γκοτζαμάνηδες με τα τρίκυκλα, τα συλλαλητήρια της οργής, τις εθνικιστικές εξάρσεις ιεραρχών.

Κι έρχεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος αντιλαμβάνεται το «γκελ» που κάνει ο Μπουτάρης στο χώρο της κεντροαριστεράς, να τον «αρπάξει» από άλλους διεκδικητές. Η συνάντηση των δύο ανδρών και τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον δήμαρχο επιβεβαιώνουν ένα «φλερτ» που μπορεί να καταλήξει σε γάμο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αραγε, η φιλελεύθερη πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έχασε την ευκαιρία να αγκαλιάσει τον Μπουτάρη; Δεν το σκέφτηκε; ‘Η μήπως είναι μια στρατηγική που στόχο έχει να απευθυνθεί σε διαφορετικό κοινό, σ’ αυτό που δεν βλέπει με συμπάθεια τον δήμαρχο και που φανερά ή κρυφά χάρηκε με τον ξυλοδαρμό του;

Η ιστορία θα δείξει ποιος έκανε την κίνηση ματ.