Ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έχουν συνταγογραφηθεί με κάποιο εκ των 12 συχνότερα χορηγούμενων αντικαταθλιπτικών θεραπειών έχουν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώσουν ένα επεισόδιο αύξησης του σωματικού βάρους τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο The BMJ, οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι ο αυξημένος σχετικός κίνδυνος αύξησης του βάρους κορυφωνόταν μετά από δύο με τρία χρόνια διαρκούς λήψης αντικαταθλιπτικών και για τους ασθενείς που είχαν χαρακτηριστεί ως φυσιολογικού σωματικού βάρους, ο κίνδυνος να καταλήξουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ήταν αυξημένος κατά 29%, συγκριτικά πάντα με άτομα που δεν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά.

Για τους ασθενείς που ήταν υπέρβαροι ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε παχύσαρκοι ήταν 29% λόγω συνταγογραφούμενων αντικαταθλιπτικών.

Ενώ παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπίσει μεσοπρόθεσμη αύξηση βάρους μετά την έναρξη της αντικαταθλιπτικής αγωγής, η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος αύξησης του βάρους είναι αυξημένος και παραμένει έτσι για πολλά χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας.

Οι Βρετανοί ειδικοί ανέλυσαν ιατρικά αρχεία που αφορούσαν περίπου 300.000 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο (136.762 άνδρες και 157.957 γυναίκες), την περίοδο 2004-2014.

 

Ως αύξηση βάρους θεωρήθηκε η κατά 5% μεταβολή των κιλών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο ετήσιος κίνδυνος αύξησης του βάρους ήταν 8,1 ανά 100 για την ομάδα των ατόμων που δεν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά και 11,2 ανά 100 για όσους έπαιρναν.

 

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου χρόνου θεραπείας, η πιθανότητα αύξησης του βάρους κατά 5% στα άτομα που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά ήταν τουλάχιστον 46% υψηλότερη, συγκριτικά με όσους δεν έπαιρναν. Ο κίνδυνος αύξησης του βάρους παρέμενε αυξημένος έως και έξι χρόνια μετά την έναρξη της αγωγής.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αντικαταθλιπτική αγωγή αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους στους ασθενείς με την πάροδο των ετών. Από κλινική σκοπιά, οι παρατηρήσεις αυτές ενισχύουν την ανάγκη για ενεργή, εξατομικευμένη και διαρκή διαχείριση του σωματικού βάρους, παράλληλα με τη συνταγογράφηση των αντικαταθλιπτικών. Πάντως είναι σημαντικό να πούμε ότι οι ασθενείς σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να διακόψουν τη θεραπεία τους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού τους», υπογραμμίζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Ραφαελ Γκαφορ.