Ιστορική έχει μείνει η φράση από τη δεκαετία του 1980, του πανίσχυρου τότε υπουργού Προεδρίας, Μένιου Κουτσόγιωργα: «δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε». Ο Κουτσόγιωργας, είχε ξεχωρίσει για την οξύτητα στις συγκρούσεις του με την αξιωματική αντιπολίτευση της εποχής, τη Ν.Δ. και θεωρείται ο εμπνευστής της στρατηγικής της πόλωσης και της έντονης αντιπαράθεσης με τον βασικό πολιτικό αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτές τις αλήστου μνήμης εποχές, γυρίζει και πάλι το ρολόι του χρόνου. Και αυτό διότι η πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεφύγει από τα κανονικά πλαίσια και πολλοί από όσοι έχουν δημόσιο λόγο επιλέγουν ουσιαστικά να κάνουν πράξη την χαρακτηριστική φράση του Κουτσόγιωργα.

Η πρόσφατη επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ανέδειξε το άρρωστο κλίμα που επικρατεί σε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

Σε μια εποχή που η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στην μεταμνημονιακή εποχή για να βρεθούν σημεία σύγκλισης, εντούτοις η δημόσια πολιτική ζωή πλήττεται από φασίζουσες και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, οι οποίες πρέπει άμεσα και με κοινή γραμμή όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να αντιμετωπιστούν.

Η Δημοκρατία έχει μηχανισμούς αυτοάμυνας και όταν χρειάζεται ενεργοποιούνται, αυτόματα, «σχολάζουσες» δυνάμεις που υπερασπίζονται τους θεσμούς. Οι πολιτικοί και τα συστήματα εξουσίας οφείλουν να δέχονται την κριτική.

Το δόγμα, «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός μας», δεν αποτελεί καλό σύμβουλο για ορισμένους πολιτικούς που αδυνατούν να κατανοήσουν πως λειτουργεί μια αστική δημοκρατία δυτικού τύπου.

Στο χέρι όλων είναι να διορθωθούν και κυρίως να εντοπίσουν τα αίτια της κρίσης και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα τις αντιμετωπίσουν, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές ακραίες συμπεριφορές και ενέργειες.

Ας το κατανοήσουν όλες οι πλευρές όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην επιβεβαιωθεί η παλαιότερη επισήμανση αρκετών έμπειρων πολιτικών, ότι το επιχείρημα του Κουτσόγιωργα, ανεξαρτήτως που απευθύνεται, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα, είτε δημαγωγίας, είτε αμάθειας και ακραίας νοοτροπίας και συμπεριφοράς!

Γράψτε το σχόλιο σας