Σε έντονα φορτισμένη ομιλία ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλος υπερασπίστηκε το πόρισμα της πλειοψηφίας για τη Novartis μιλώντας για μοναδική ευκαιρία αποκατάστασης της τιμής του πολιτικού συστήματος.

Είναι αδήριτη η ανάγκη να επανακτήσει το πολιτικό σύστημα την εμπιστοσύνη του λαού, τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται «λίγη γενναιότητα».

Λάβρος κατά του «κατάπτυστου» νόμου περί ευθύνης υπουργών, μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησής του.

Μάλιστα αναρωτήθηκε μήπως η πρεμούρα κάποιων για εκλογές οφείλεται στην αγωνία τους να διατηρηθεί η επαίσχυντη ασυλία που τους παρέχει το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Εξαπολύοντας δε επίθεση στην αντιπολίτευση και στρέφοντας τα πυρά του στον Μ.Βορίδη της ΝΔ, τον οποίο μάλιστα συνεχάρη για την μαεστρία στην ομιλία του, τόνισε ότι αυτό που προτείνουν είναι η παραγραφή του σκανδάλου και η αρχειοθέτησή του.

Αντίθετα, τόνισε, εάν ακολουθήσουμε την κυβερνητική πρόταση «το σκάνδαλο θα διερευνηθεί» και εξασφαλίζεται η πλήρης διαλεύκανσή του. «Όλα τα άλλα είναι νομικές φιοριτούρες».

Ο κ. Παπαγελλόπουλος εστίασε και στις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά περί σκευωρίας και πολιτικών διώξεων. Μα εάν αυτή ήταν η πρόθεσή μας τότε θα επιλέγαμε την παραγραφή και θα αφήναμε τις σκιές να συνοδεύουν τα πολιτικά πρόσωπα εσαεί, τόνισε. Εμείς, όμως, επιστρέφουμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη για να διερευνηθεί σε βάθος και να μην μείνει η παραμικρή σκιά.

Πολλές αναφορές έκανε ο κ. Παπαγγελόπουλος στις «αήθεις προσωπικές υποθέσεις» που δέχθηκε και δέχεται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τραμπούκοι και κουτσαβάκια δεν έχουν θέση στην ελληνική Βουλή και ίσως ούτε στην ελληνική κοινωνία».

Μίλησε ακόμη για απειλητικά μηνύματα, που «φθάνουν στα αυτιά του» αλλά και προειδοποιήσεις για κατάθεση μηνύσεων εναντίον του. «Εγώ ουδέποτε αναφέρθηκα σε πολιτικό πρόσωπο που εμπλέκεται στη διαδικασία» σημείωσε.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος τέλειωσε την ομιλία του θυμίζοντας, κυρίως προς τα έδρανα της ΝΔ, τη ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών: «Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι η κατάρα για το πολιτικό σύστημα και ο φυσικός δικαστής η ευλογία του» έλεγε ο Κ.Μητσοτάκης.

Κάνοντας δε αναφορά στη δίκη του Γαλιλαίου ενώπιον της ιεράς εξέτασης για το «η γη γυρίζει» είπε ότι «εμένα και στην πυρά να με βάλετε επιμένω ότι αυτό το σκάνδαλο είναι από τα μεγαλύτερα».