Τα «Μνημούρια» στη Σκιάθο ανάμεσα στα ιστορικά κοιμητήρια της Ευρώπης
Ξεκινούν αύριο στο νησί οι εκδηλώσεις «Υπαίθρια Γλυπτοθήκη» που γίνονται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων
Με επίκεντρο το κοιμητήριο της Σκιάθου, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κοιμητήρια της Ευρώπης, ξεκινούν αύριο στο νησί οι εκδηλώσεις «Υπαίθρια Γλυπτοθήκη» που γίνονται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων. Για πρώτη φορά η χώρα μας συμμετέχει σε αυτήν την πανευρωπαϊκή δράση που στοχεύει στην ανάδειξη των ιστορικών κοιμητηρίων της γηραιάς ηπείρου και της σπουδαίας καλλιτεχνικής τους αξίας αυτά καθώς στον εμπλουτισμό του Ευρωπαϊκού Δρόμου Κοιμητηρίων, ενός μονοπατιού που αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης για χιλιάδες ταξιδιώτες. Το μονοπάτι χαράχτηκε το 2010 με την συμμετοχή 21 χωρών.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις και προωθητικό υλικό για την εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα. Επίσης θα φιλοξενηθούν εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα «Τα μνημεία της μνήμης» από τους μαθητές του Γυμνασίου ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στο Κοιμητήριο της Σκιάθου, στο Σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Το Κοιμητήριο της Σκιάθου, τα «Μνημούρια» όπως αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας: «… μετά δέκα λεπτών της ώρας δρόμον έφθανεν εις τα Μνημούρια. Ωραία εξοχή, παντοτινή άνοιξις, θάλουσα βλάστη, αγριολούλουδα, εμύριζε κήπος. Ιδού ο περίβολος των νεκρών!» (Αλ. Παπαδιαμάντης, «Φόνισσα»).
Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού. Εντάχθηκε στον Ευρωπαϊκό Δρόμο Κοιμητηρίων το 2014.
- Ο Τζέιμς Μποντ δεν θα βγει στις σκοτεινές αίθουσες πριν το 2028
- ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Η απόφαση του Αρείου Πάγου για υποκλοπές πλήττει τη Δημοκρατία
- Ο Κόντης ήταν μία μεταφυσική τιμωρία για τον Παναθηναϊκό
- Αγορές: Σε τεντωμένο σχοινί – Το ενεργειακό σοκ δεν έχει φανεί ακόμη
- Μεγάλο πλήγμα στον Παναθηναϊκό: Χάνει όλη τη σειρά με τη Βαλένθια ο Σλούκας!
- Μεταφορές χρημάτων, εκπτώσεις και πιστωτικές – Το Χ προσθέτει οικονομικές υπηρεσίες
- Λουτσέσκου μετά το Κύπελλο: «Είμαι συντετριμμένος – Ο ΠΑΟΚ είναι το σπίτι μου»
- Συνεργασία του Δήμου Χανίων και Αυστραλιανής Κυβέρνησης ενόψει της 85ης επετείου της Μάχης της Κρήτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442