Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρχαία ελληνική πόλη βγάζουν στο σφυρί οι Τούρκοι

Αρχαία ελληνική πόλη βγάζουν στο σφυρί οι Τούρκοι

Η είδηση ότι συνολικά 330 στρέμματα, τα οποία περιλαμβάνουν τα ερείπια μεταξύ άλλων ενός αρχαίου θεάτρου, ενός λουτρού και αμυντικών τειχών, βγάζει στο σφυρί ο 87χρονος φερόμενος ιδιοκτήτης της έκτασης φιλοξενήθηκε προ ημερών στην εφημερίδα «Χουριέτ»

Δεμένη χαλαρά με ένα χοντρό σκοινί στα απομεινάρια ενός κίονα και περιτριγυρισμένη από τα ερείπια ενός (πιθανότατα) ρωμαϊκού λουτρού, η αγελάδα απολαμβάνει τη σκιά. Λίγα μέτρα παρακάτω, μερικές κότες τσιμπολογούν χορτάρια, ενώ στο πλάνο διακρίνονται μεταξύ άλλων μια πεταμένη ρόδα τρακτέρ, κάτι πλαστικά μπουκάλια καθώς και κατά τόπους βαθιές τρύπες στο έδαφος. Ετσι είναι σήμερα η αρχαία ελληνική πόλη Βαργυλία, περίπου 30 χιλιόμετρα από την αρχαία Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ), που πωλείται από υπερήλικο ιδιώτη αντί 8.400.000 δολαρίων!
Η είδηση ότι συνολικά 330 στρέμματα, τα οποία περιλαμβάνουν τα ερείπια μεταξύ άλλων ενός αρχαίου θεάτρου, ενός λουτρού και αμυντικών τειχών, βγάζει στο σφυρί ο 87χρονος φερόμενος ιδιοκτήτης της έκτασης φιλοξενήθηκε προ ημερών στην εφημερίδα «Χουριέτ», ρεπόρτερ της οποίας περπάτησε στο μικρό λοφίσκο που βρίσκεται νότια του κόλπου Γκουλούκ στην επαρχία Μούγλων.
Αλλα τουρκικά μέσα συνέχισαν το ρεπορτάζ, φιλοξενώντας δηλώσεις τόσο του 87χρονου όσο και αρχαιολόγων. Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η Βαργυλία είναι μια αρχαία ελληνική πόλη που ποτέ δεν κέρδισε την ευκαιρία να προστατευτεί από το επίσημο κράτος και να αναδειχθεί. Ισως οι λεπτομέρειες της ιστορίας της να μην έρθουν ποτέ στο φως.

Το πωλητήριο άλλωστε βγήκε για δεύτερη φορά καθώς το 2015 μεσιτικό γραφείο (!) είχε καλέσει τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν για την απόκτηση «μιας ολόκληρης αρχαίας πόλης» (αντί 10.000.000 δολαρίων τότε). Η τύχη της αρχαίας πόλης δεν άλλαξε. Κι όμως, όλα αυτά τα χρόνια, τούρκοι αρχαιολόγοι εμφανίζονται σύμφωνα με δημοσιεύματα να έχουν καλέσει αρκετές φορές το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να εγγυηθεί την ασφάλεια τοποθεσιών όπως η Βαργυλία, που είναι άλλωστε καταγεγραμμένη ως «αρχαιολογικός χώρος 1ου βαθμού».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024