Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Παραμένει το αδιέξοδο, εκλογές ζητούν Πέντε Αστέρια - Λέγκα

Ιταλία: Παραμένει το αδιέξοδο, εκλογές ζητούν Πέντε Αστέρια – Λέγκα

Παραμένει το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, καθώς έως τώρα δεν οδήγησαν σε απεμπλοκή της πολιτικής κατάστασης οι νέες συναντήσεις του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Εκλογές τον Ιούλιο ζητούν Πέντε Αστέρια και Λέγκα

Παραμένει το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, καθώς έως τώρα δεν οδήγησαν σε απεμπλοκή της πολιτικής κατάστασης οι νέες συναντήσεις του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Εκλογές τον Ιούλιο ζητούν Πέντε Αστέρια και Λέγκα.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την συνάντηση με τον Ματαρέλα, υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να μην διεκδικήσει την πρωθυπουργία σε περίπτωση κυβερνητικής συμμαχίας με την Λέγκα και να συναινέσει στο να επιλεγεί ως πρωθυπουργός ένα τρίτο πρόσωπο.

Τόνισε, επίσης, ότι οι προτεραιότητες, για το κίνημά του παραμένουν η στήριξη των ανέργων, η κατάργηση της μεταρρύθμισης των συντάξεων και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, εξ ονόματος της κεντροδεξιάς, τόνισε ότι η συντηρητική παράταξη είναι διατεθειμένη και αναμένει να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για να αναζητήσει στο κοινοβούλιο τις ψήφους που τις λείπουν, με στόχο να μπορέσει να εξασφαλίσει την καθοριστικής σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, μια τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετούσε το σύνολο των Ιταλών, έπειτα από δυο μήνες αστάθειας. Το πολιτικό μήνυμα, δηλαδή, είναι ότι η Λέγκα δεν εννοεί να εγκαταλείψει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να κυβερνήσει μόνον με τα Πέντε Αστέρια.

Ο προσωρινός γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας, διότι προέχει το εθνικό συμφέρον. Έθεσε πάντα ως προτεραιότητες την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και την βιωσιμότητα της δημόσιας οικονομίας.

Τα… βλέμματα στον Ματαρέλα

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, σήμερα το απόγευμα, ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να λάβει τις καθοριστικής σημασίας αποφάσεις του.

Να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πολιτικό πρόσωπο, να προσπαθήσει να αναλάβει πρωτοβουλία για κυβέρνηση τεχνοκρατών ή να επισπεύσει την διάλυση της Βουλής με στόχο νέες εκλογές, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Εκλογές τον Ιούλιο ζητούν Πέντε Αστέρια και Λέγκα

Η Ιταλία θα πρέπει να πραγματοποιήσει επαναληπτικές εκλογές στις 8 Ιουλίου, αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από δύο μήνες, ανακοίνωσαν το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα.

Ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, και ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, πρότειναν την ημερομηνία αυτή αφού συναντήθηκαν στο κοινοβούλιο, καθώς ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα διεξάγει τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Διαβάστε επίσης: Συμμαχία Πέντε Αστέρων-Λέγκας ή κυβέρνηση τεχνοκρατών;

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024