Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είναι η οικονομία γιατρέ μου...

Είναι η οικονομία γιατρέ μου…

Η ανάπτυξη κοντά στο 2% δεν είναι επιτυχία. Είναι αποτυχία μιας πολιτικής που στηρίζει την οικονομική ανάταξη μόνο στο ανακυκλούμενο χρήμα κι όχι στην παραγωγή νέου πλούτου

Πρωί – πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο γιατρός και ουχί οικονομολόγος κύριος Παπαχριστόπουλος έμπλεος οργής κατήγγειλε τα μέσα ενημέρωσης που έκαναν πρωτοσέλιδο και ασχολήθηκαν με την έκθεση της Κομισιόν.

Στη λογική «σιγά το πράγμα που προβλέπει ανάπτυξη 1,9%», τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν αναφέρουν ούτε λέξη ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2007 έχει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τη μονάδα».

Ηταν δίκαιο κι έγινε πράξη με απλά ελληνικά από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ που έκανε την καρδιά του πέτρα και στηρίζει την κυβέρνηση γιατί τους ενώνει, όπως είπε, η ίδια αγωνία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, της διαφθοράς και άλλα τέτοια «ψεκασμένα».

Δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Παπαχριστόπουλος να γνωρίζει από οικονομικά. Ούτε καν τα στοιχειώδη αφού δεν είναι το αντικείμενό του. Ομως, θα έπρεπε ως εκπρόσωπος ενός κόμματος να ενημερώνεται για το τι τελικά είναι ανάπτυξη, πώς μετριέται και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην άνοδο ή την πτώση της.

Είναι πολύ εύκολο να κάνεις κριτική και να πετάς «τσιτάτα», όμως η οικονομία είναι αριθμοί, σκληροί και απαιτητικοί που ωστόσο αποδίδουν την πραγματικότητα.

Την κανονική, όχι αυτή που πουλάνε με την οκά διάφοροι πολιτικοί τύπου Παπαχριστόπουλου.

Διότι αν ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι ευχαριστημένοι επειδή μία χώρα βγαίνει από 8ετή ύφεση με ανάπτυξη 1,9% κι όχι με 3% ή 4%, τότε δεν μπορεί να κανείς να λύσει το πρόβλημα. Ισως κάποιος… γιατρός μόνο.

Ας ρίξουν μια ματιά τι έγινε στις χώρες που βγήκαν από μνημόνια και ίσως αντιληφθούν ότι αυτό που βιώνει η ελληνική οικονομία δεν είναι ανάπτυξη αλλά καραμπινάτη στασιμότητα. Κι επικίνδυνη μάλιστα διότι αυτή την ώρα έπρεπε να είναι «ελατήριο» που θα οδηγούσε σε πραγματική βελτίωση και την καθημερινότητα των πολιτών.

Η έκθεση της Κομισιόν, αν ξέρουν να την διαβάζουν στην κυβέρνηση, δίνει τη χειρότερη πρόβλεψη από όλους τους επίσημους φορείς.

Η κυβέρνηση για φέτος προβλέπει ανάπτυξη 2,5%. Το ΙΟΒΕ, που συνήθως πέφτει μέσα στις προβλέψεις του, εκτιμά ότι θα είναι 2,1%.

Η ΤτΕ βλέπει ένα ποσοστό κοντά στο 2% κι έρχεται η Κομισιόν, η φιλική προς την κυβέρνηση και την Ελλάδα, να ρίξει κάτω από 2% τον ρυθμό ανάπτυξης.

Αν επιβεβαιωθεί τότε θα υπάρχει ένα κενό της τάξης του 0,6% το οποίο οι οικονομολόγοι θεωρούν μείζον πρόβλημα, ο δε Παπαχριστόπουλος θα έλεγε «έλα μωρέ και τι έγινε».

Είναι απλά τα πράγματα. Η ανάπτυξη δεν ενισχύεται διότι δεν ενισχύεται η κατανάλωση.

Οσα επιδόματα κι αν δώσει η κυβέρνηση τα χρήματα αυτά κατευθύνονται στην αποπληρωμή των υπέρογκων φόρων κι όχι στην αγορά. Κι όταν δεν δημιουργείται νέος πλούτος, μέσω επενδύσεων, το μόνο που θα συμβαίνει είναι να δίνει η κυβέρνηση ψίχουλα και να τα παίρνει πίσω μέσω της εφορίας.

Ανακυκλούμενο χρήμα δηλαδή χωρίς καμιά ουσιαστική συνέπεια για την ανάπτυξη της χώρας.

Όμως, όλα αυτά είναι «πταίσματα» για την κυβέρνηση και όταν τα επισημαίνουν τα μέσα ενημέρωσης είναι fake news.

Μήπως χρειαζόμαστε γιατρό για να μας κοιτάξει όλους;

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024