Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοτζιάς: Η Τουρκία πλησίασε επικίνδυνα τις «κόκκινες γραμμές»

Κοτζιάς: Η Τουρκία πλησίασε επικίνδυνα τις «κόκκινες γραμμές»

«Σε μία-δυο περιπτώσεις έφθασαν οι Τούρκοι πιο κοντά στην κόκκινη γραμμή. Δεν την παραβιάσανε» σημειώνει ο υπουργός, αναφέροντας πως μία εκ των περιπτώσεων αυτών ήταν «η πρόκληση που έγινε στα Ίμια με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους»

Η ψυχραιμία της ελληνικής πλευράς ήταν που απεσβησε πιθανώς χειρότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας πως «φτάσαμε σε μια-δυο περιπτώσεις κοντά στο να ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές».

«Σε μία-δυο περιπτώσεις έφθασαν οι Τούρκοι πιο κοντά στην κόκκινη γραμμή. Δεν την παραβιάσανε» σημειώνει ο υπουργός, αναφέροντας πως μία εκ των περιπτώσεων αυτών ήταν «η πρόκληση που έγινε στα Ίμια με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους».

«Αυτός ο εμβολισμός, αν δεν υπήρχε ηρεμία και ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά, ουδείς ξέρει που θα οδηγούσε» τονίζει ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη την Τρίτη, στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ.

Αλλαγή αντίληψης από την Άγκυρα

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, επίσης, και στην υπόθεση της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, υποστηρίζοντας πως «δεν γνωρίζω αν έπεσαν σε παγίδα ή ήταν σχεδιασμένο αυτό. Ο τρόπος όμως της (τουρκικής) συμπεριφοράς δείχνει αλλαγή αντίληψης».

«Δεν είναι η Τουρκία που παλαιότερα ανταλλάσσαμε -εγώ έχω ένα ολόκληρο αρχείο πάνω στο γραφείο μου- τους φαντάρους που έμπαιναν και συλλαμβάνονταν. Τους χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή με διαφορετικό τρόπο. Εγώ απέφυγα να μιλήσω όλο τον πρώτο καιρό για το ζήτημα, διότι η δικιά μου μελέτη ήταν ότι έρχεται κάποια στιγμή που οι Τούρκοι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους και αυτή ήταν αυτή η περίπτωση» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει τη Άγκυρα να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η οποία έκανε λόγο για τουρκική κυριαρχία επί των Ιμίων.

Την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Κοτζιάς είχε μάλιστα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Οι δύο άνδρες βρέθηκαν τετ-α-τετ για πρώτη φορά μετά τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.

Στόλτενμπεργκ: Οι διαφορές Ελλάδας -Τουρκίας να επιλυθούν μέσω διαλόγου

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ επανέλαβε για ακόμη μια φορά την πρόθεση της Συμμαχίας να μην εμπλακεί ή να διαμεσολαβήσει στην επίλυση διαφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τούρκους δημοσιογράφους,τόνισε πως «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δυο πολύτιμοι σύμμαχοι. Είναι μέλη της Συμμαχίας για πολλές δεκαετίες από τη δεκαετία του 1950. Εκτιμώ και τις δυο χώρες για τη συνεισφορά τους στη Συμμαχία» σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

«Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας που σχετίζονται με ζητήματα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ελπίζω αυτές οι διαφορές να μπορούν να επιλυθούν στο πνεύμα του διαλόγου και χαιρετίζω το ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχουν μιλήσει για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Μόνο μέσω αυτού του είδους διαλόγου μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές. Έχω μιλήσει φυσικά τόσο με τις τουρκικές όσο και με τις ελληνικές αρχές. Χαιρετίζω το γεγονός πως αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται μέσω άμεσου διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024