Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοτζιάς για ΠΓΔΜ: Πρώτα λύση στο όνομα, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κοτζιάς για ΠΓΔΜ: Πρώτα λύση στο όνομα, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σαφές μήνυμα προς την ΠΓΔΜ έστειλαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στότενμπεργκ, από το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως για να πάρει η γείτονα πρόσκληση για ένταξη θα πρέπει να υπάρξει επίλυση του ονοματολογικού

Σαφές μήνυμα προς την ΠΓΔΜ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας πως για να πάρει η γείτονα πρόσκληση για το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υλοποιηθούν η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Την επίλυση του ονοματολογικού έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Κοτζιάς, μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να συμφωνήσει στην erga omnes ονομασία «και να προχωρήσουμε σε μία συνολική θετική συμφωνία».

Ο υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, δεν έκανε καμία τοποθέτηση σχετικά με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στόλτενμπεργκ: Aπαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη η επίλυση του ονοματολογικού

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη. Μόλις το θέμα του ονόματος λυθεί, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το θέμα του ονόματος παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχουμε νέο μομέντουμ. Ελπίζουμε Αθήνα και Σκόπια να φτάσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό» ανέφερε ο Γ.Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε επίσης:

Ζάεφ: Η επίλυση του ονοματολογικού θα ανοίξει πόρτες για ΝΑΤΟ και ΕΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024