Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζάεφ: Η επίλυση του ονοματολογικού θα ανοίξει πόρτες για ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ζάεφ: Η επίλυση του ονοματολογικού θα ανοίξει πόρτες για ΝΑΤΟ και ΕΕ

«Σύντομα θα λάβουμε ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με της Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ. Στα Σλαβομακεδονικά επέλεξε να μιλήσει ο Ντόναλντ Τουσκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η ΠΓΔΜ αναμένει ότι θα εξασφαλίσει σύντομα μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ και θα αυξήσει τις προσπάθειές της για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να ενταχθεί, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο συνάντησης του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μάλιστα ο κ. Τουσκ επέλεξε να μιλήσει στη γλώσσα τους κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ζόραν Ζάεφ, όπως αναφέρει και ανακοίνωση της ίδιας της ΕΕ.

Μια κίνηση, η οποία έγινε τη στιγμή που γλώσσα ταυτότητα των κατοίκων των «Σκοπίων» αποτελούν από τα «αγκάθια», τα οποία ταλανίζουν την διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια στο ονοματολογικό.

«Η επίλυση του ονοματολογικού θα ανοίξει πόρτες»

«Έχουμε μπροστά μας έναν συγκεκριμένο στόχο. Ουδέποτε βρισκόμασταν πιο κοντά στο να λάβουμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ», δήλωσε ο Ζάεφ αφού συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε επιτυχώς το ζήτημα του ονόματος. Η επίλυση του ζητήματος αυτού θα ανοίξει τις πόρτες για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ και για να μπούμε στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα «διπλασιάσει» τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει πως οι μεταρρυθμίσεις είναι «πιο ορατές, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές».

«Η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Σκοπιων»

Στις δηλώσεις του ο Τουσκ εξέφρασε την απερίφραστη στήριξή του στην προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «γενναία» και «διορατική» την ηγεσία του.

Τόνισε πως ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ΠΓΔΜ είναι η Ευρώπη, ενώ κατέστησε σαφές πως η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνιστά την «καλύτερη απόδειξη» πως οι προσπάθειες του κ. Ζάεφ και του λαού των Σκοπίων «εντυπωσιάζουν πολλούς στην Ευρώπη».

Μάλιστα, παρά τα θέματα με την Ελλάδα, τα οποία δεν έχουν ακόμα λυθεί εξ ολοκλήρου, ο κ. Τουσκ να διατηρεί σιγουριά για την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων, λέγοντας ότι «ένα νέο και πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας σας θα αρχίσει σύντομα».

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Τουσκ αναφερόμενος στη χώρα μας είπε πως ελπίζει η ΠΓΔΜ να λύσει τις διαφορές της, όπως το έκανε και με την Βουλγαρία.

«Ελπίζω πως θα κάνετε αυτό το ταξίδι και με την Ελλάδα. Έχετε την άνευ όρων στήριξή μου και πιστεύω σε εσάς», ολοκλήρωσε.

Ο Τουσκ βρίσκεται στα Σκόπια για περιφερειακή συνάντηση αρχηγών κρατών στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι της Κροατίας και της Σλοβενίας, των μόνων πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στην ΕΕ.

Sports in

Τρέλα με Μαρινάκη στα αποδυτήρια – Η ξεχωριστή αγκαλιά στον Ελ Αραμπί

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήγε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού μετά την ιστορική πρόκριση των «ερυθρολεύκων», αποθεώθηκε και αποθέωσε τους παίκτες του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024