Το 2003, λίγο προτού επέλθει το μοιραίο για το ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης είχε κάνει μία απεγνωσμένη κίνηση. Προσπαθώντας να επανασυνδέσει το κόμμα και την κυβέρνηση με τα «λαïκά στρώματα» είχε τοποθετήσει τον Κίμωνα Κουλούρη ως υφυπουργό Ανάπτυξης στο πλευρό του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Ο Κουλούρης άρχισε να σαρώνει τις λαϊκές αγορές και να δίνει τάχα αγώνα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, προσφέροντας πλούσιο υλικό στα τηλεοπτικά κανάλια και τις παραπολιτικές στήλες.
Μετά ήλθαν οι εκλογές…
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα και με την χώρα σε βαθιά κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας φαντασιώνεται την έξοδο από τα μνημόνια και μία ηρωική πορεία εθνικής ανάτασης. Δεν φαίνεται να πείθει πολλούς – και τα καλά λόγια του Γιούνκερ είναι ούτως ή άλλως τσάμπα.
Πάνω όμως που ο Πρωθυπουργός πήγε να ψελλίσει κάτι για το μεταμνημονιακό του όραμα, ήλθε ο Τσακαλώτος και χάλασε την σούπα. Μιλώντας στους Financial Times είπε πάνω – κάτω ότι μετά το μνημόνιο και την αξιολόγηση, έρχεται … το μνημόνιο και η αξιολόγηση.
Η «ζαβολιά» του Ευκλείδη πυροδότησε αμέσως σενάρια. Οι σχολιαστές της ΕΡΤ άρχισαν να του την πέφτουν και οι αναλυτές των ραδιοφώνων να προαναγγέλλουν ανασχηματισμούς και μαγικές κινήσεις του Τσίπρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, προκειμένου να πάει στις εκλογές με «δυνατή ομάδα».
Η νευρικότητα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερή και κάθε μέρα αποκαλύπτεται. Ο Καμμένος λέει άλλα από τον Κουβέλη, ο Τσίπρας άλλα από τον Τσακαλώτο, ο Βέττας περιφέρεται στα κανάλια λέγοντας περίπου ό,τι να ΄ναι και οι παραζαλισμένοι βουλευτές προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ ΔΕΗ και ομόφυλων ζευγαριών.
Το σενάριο του ανασχηματισμού ούτως ή άλλως αιωρείται από την ημέρα του προηγούμενου ανασχηματισμού, που έγινε όπως θυμόμαστε για να κάνει ο Τσίπρας την κίνηση-ματ και να βάλει τον Κουβέλη στην κυβέρνηση.
Τώρα που έχουν φανεί οι ευεργετικές συνέπειες αυτού του σχεδιασμού, ο Τσακαλώτος δίνει αφορμή για νέες σκέψεις.
Μόνο που είναι σε όλους γνωστό: οι εκλογές θα έλθουν και το μοιραίο δεν αποτρέπεται με ασκήσεις επί χάρτου, ούτε με απεγνωσμένες κινήσεις.
Εκτός αν ο Τσίπρας κάνει υπουργό τον Κουλούρη. Μετά τον Κουβέλη, είναι μία ιδέα…