Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόκκινα bots και πράσινα άλογα

Κόκκινα bots και πράσινα άλογα

Βρετανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι από την ημέρα της δηλητηρίασης των Σκρίπαλ, ειδικοί αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρωσική προπαγάνδα είχε αυξηθεί κατά 4.000%

Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο. «Η Ρωσία, με τη βοήθεια ρωσικών bots (σσ αυτοματοποιημένων λογαριασμών), διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις στο Twitter μετά τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι» έγραφε πριν λίγες ημέρες ο Guardian.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Ρωσία χρησιμοποίησε trolls και bots σε μια καμπάνια παραπληροφόρησης μετά τη δηλητηρίαση στο Σάλσμπερι.

Βρετανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι από την ημέρα του συμβάντος ειδικοί αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρωσική προπαγάνδα είχε αυξηθεί κατά 4.000%. «Εχω ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη Ρωσία. Γνωρίζουμε τι κάνετε. Δεν πρόκειται να τα καταφέρετε», δήλωσε σχετικά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα πάντα με τον Guardian και τους ειδικούς αναλυτές δύο από τα πλέον επιτυχημένα ρωσικά bots είναι οι λογαριασμοί @Ian56789 και @Partisangirl. Και οι δύο λογαριασμοί ανέβασαν πύρινα ποστ κατά της πρόσφατης συμμαχικής επίθεσης των ΗΠΑ της Βρετανίας και της Γαλλίας εναντίον της Συρίας.

Το μόνο πρόβλημα με την αφήγηση του Guardian και τις πηγές της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος λογαριασμός ανήκει σε Ρώσο και κυρίως δεν είναι αυτοματοποιημένοι.

Ο ένας ανήκει σε έναν Βρετανό που αν κρίνει κανείς από τα ποστ που ανεβάζει στο Twitter δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με την εσωτερική ή την εξωτερική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης.

Μάλιστα έδωσε πρόσφατα και συνέντευξη στο κανάλι Sky News. Επίσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι αυτά που γράφει δεν έχουν καμία σχέση με τη Ρωσία, αλλά αντίθετα έχουν να κάνουν με τα ψεύδη και τις πολιτικές της βρετανικής κυβέρνησης.

Οσο για τον άλλο λογαριασμό ανήκει σε μια νεαρή συριακής καταγωγής η οποία κατοικεί στο Περθ της Αυστραλίας και η οποία έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια εκφράζοντας συχνά τοποθετήσεις υπέρ του καθεστώτος Ασαντ.

Στο στόχαστρο των «ειδικών αναλυτών» μπήκε και ο λογαριασμός της Βαλεντίνα Λισίτσα, η οποία και αυτή κατηγορείται ότι είναι ρωσικό bot.

 Στην πραγματικότητα πρόκειται για διάσημη αμερικανο-ουκρανή πιανίστρια, η οποία συχνά ανεβάζει ποστ στο Twitter γραμμένα στη Ρωσική γλώσσα προκειμένου να επικοινωνεί με τους θαυμαστές της από τη Ρωσία.

Δεν είναι παρά μόνο τρία από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της παράνοιας και διγλωσσίας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα σε διεθνές επίπεδο. Κάθε φωνή που εκφράζει απόψεις που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική εκδοχή κατηγορείται ότι επιδίδεται σε προπαγάνδα υπέρ της Ρωσίας.

Το τραγικό είναι ότι πολλά από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν την άποψη αυτή, χωρίς να μπουν στον κόπο να ελέγξουν την αξιοπιστία των κυβερνητικών δηλώσεων.

Με λίγα λόγια όποιος δεν είναι μαζί τους, είναι εναντίον τους και σίγουρα δουλεύει για τους Ρώσους.

Δεν είμαι σίγουρος τι θα έλεγε για όλα αυτά ο Τζόρτζ Οργουελ αν ζούσε σήμερα.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024