Η ιστορία με τα ανασφάλιστα οχήματα δεν είναι τωρινή. Όλα τα προηγούμενα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ είτε από μαγκιά είτε από οικονομική αδυναμία κυκλοφορούσαν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να κυκλοφορούν το αυτοκίνητό τους χωρίς να είναι ασφαλισμένο.

Αυτοί ξέρουν τι κάνουν. Εμείς το διαπιστώνουμε όταν εμπλακούμε σε κάποιο ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα. Ταλαιπωρία και αγωνία να βρεθεί άκρη και να πληρωθεί η ζημιά.

Το κράτος όμως τι κάνει; Θα μου πείτε να μην είμαι άδικος. Και νόμο φέρανε, και διασταυρώσεις κάνουνε και προθεσμίες πληρωμής καθόρισαν. Ε και; αυτή τη στιγμή που μιλάμε περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες ΙΧ κυκλοφορούν ανασφάλιστα οχήματα.

Ο λόγος; Aκόμη περιμένουν οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών να πατήσουν το κουμπί και να στείλουν τα ειδοποιητήρια στους χιλιάδες αυτούς ιδιοκτήτες που γελάνε με όλους εμάς τους υπόλοιπους ή μάλλον τα κορόιδα, που κάθε φορά που έρχεται το ειδοποιητήριο από την ασφαλιστική εταιρεία σπεύδουμε να προλάβουμε την προθεσμία να πληρώσουμε – με δυσκολία τις περισσότερες φορές – μην τυχόν και βρεθούμε μία ημέρα ανασφάλιστοι.

Από τις 22 Μαρτίου έχει λήξει η προθεσμία για πληρωμή ασφαλίστρων χωρίς πρόστιμα. Ένα μήνα μετά και ακόμη δεν έχει σταλεί καμία ειδοποίηση από το Υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων ΙΧ θα ειδοποιηθούν με e-mail ή με μήνυμα μέσω της προσωπικής σελίδας που διατηρούν στο Taxisnet για το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί.

Το ύψος των χρηματικών προστίμων διαμορφώνεται βάσει κυβισμού: 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ., 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ., 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω. Οι παραβάτες είναι αντιμέτωποι με αφαίρεση πινακίδων, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, χρηματικό πρόστιμο, ποινικές κυρώσεις.

Το βασικότερο όμως θα πρέπει το κράτος να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κοροιδα και «έξυπνοι».