Αεροσκάφος, τύπου Airbus, που ετοιμαζόταν να απογειωθεί χτυπήθηκε από πυραύλους στο αεροδρόμιο της Τρίπολης τα ξημερώματα της Πέμπτης, χωρίς πάντως να έχουν αναφερθούν τραυματισμοί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, πύραυλοι έπληξαν και την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου.

Η επίθεση διαπράχθηκε την ίδια ημέρα που ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και η πρέσβειρα της Γαλλίας βρίσκονταν στη Λιβύη για να συζητήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο για τη χώρα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Γασάν Σαλάμε, και η γαλλίδα διπλωμάτις, Μπριζίτ Κουρμί, αφίχθηκαν στο ίδιο αεροδρόμιο, το μοναδικό που λειτουργεί στη λιβυκή πρωτεύουσα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν έφτασαν πριν ή μετά την επίθεση.

Η Τρίπολη ελέγχεται από πολλές διαφορετικές ένοπλες ομάδες μετά την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. Από το 2014 υπάρχουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη και μία στην ανατολική Λιβύη ενώ οι περισσότερες διπλωματικές αποστολές εγκατέλειψαν τη χώρα και μετέφεραν τις υπηρεσίες τους στη γειτονική Τυνησία.

Η RADA, υπηρεσία ασφαλείας που ελέγχει το αεροδρόμιο και συνδέεται με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, ανέφερε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από άνδρες πιστούς σε έναν παραστρατιωτικό ηγέτη, τον επονομαζόμενο «Μπασίρ αλ Μπούγκρα».