Ο ευρωπαϊκός κανονισμός 2016/679 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα ιδιωτικά ιατρεία - κυρίως τα εργαστήρια - θα πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα τις αρχές που θέτει αυτός

Σε εφαρμογή τίθεται από τις 25 Μαΐου ο ευρωπαϊκός κανονισμός 2016/679 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σε σχετική ημερίδα που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τονίστηκε ότι η εφαρμογή και στην Ελλάδα του εν λόγω κανονισμού αποτελεί μια ευκαιρία για την περαιτέρω θωράκιση της σχέσης γιατρού-ασθενή.

Συγκεκριμένα,  ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, αναφερόμενος στην 25η Μαΐου ως ορόσημο εφαρμογής του κανονισμού είπε ότι «από την ημερομηνία αυτή και μετά θα πρέπει να συμμορφωθούμε όλοι, γιατί τα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση αγγίζουν το 4% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης – οργανισμού. Οι οικονομικές κυρώσεις είναι πολλές και σημαντικές όμως ακόμη περισσότερες είναι οι κυρώσεις στην πίστη στο γιατρό. Δεν πρέπει να διασαλευθεί η εμπιστοσύνη στον θεράποντα από τον ασθενή. Οφείλουμε, πέρα από κοινοτικούς κανονισμούς, να διαφυλάξουμε αυτή τη σχέση ζωής και να εναρμονισθούμε με ό,τι ισχύει για την προστασία των προσωπικών ιατρικών δεδομένων στις χώρες πολιτισμού. Ίσως να πάρουμε ακόμη περισσότερα μέτρα για ακόμη καλύτερα ώστε να θωρακίσουμε τη δουλειά μας και τις αξίες της για το παρόν και το μέλλον».

Ο κ. Νίτσας πρόσθεσε ότι «από αρχαιοτάτων χρόνων ο όρκος του Ιπποκράτη μιλάει ξεκάθαρα για το ιατρικό απόρρητο κάτι που σαφώς θα πρέπει να προστατευθεί ακόμη περισσότερο στη ψηφιακή εποχή όπου παρατηρούνται πολλές διαρροές προσωπικών δεδομένων».

Η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μαρία Χατζηδημητρίου, υπογράμμισε ότι «τα ιδιωτικά ιατρεία – κυρίως τα εργαστήρια – θα πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα τις αρχές που θέτει ο νέος κανονισμός και να είναι σε θέση να ικανοποιούν τα δικαιώματα των ασθενών, παλαιά και νέα, παραδείγματος χάρη το δικαίωμα στην διαγραφή. Κάθε νέα δραστηριότητα που αναλαμβάνουν, κάθε νέο λογισμικό, θα πρέπει να εφαρμόζει αρχές σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που θέτει ο νέος κανονισμός».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΙΣΘ «πρακτικά οι ιδιώτες ιατροί θα πρέπει τουλάχιστον: Να τηρούμε αρχείο δραστηριοτήτων με το σύνολο των επεξεργασιών των προσωπικών δεδομένων στις οποίες προβαίνουμε στα ιατρεία μας . Επίσης να ακολουθούμε πολιτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων και τέλος να τροποποιήσουμε τις συμβάσεις εργαζομένων και συνεργατών ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπου χρειάζεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τις προσεχείς ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα ενημερώσει εκ νέου με ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό όλα τα μέλη του για όσα οφείλουν να εφαρμόσουν άμεσα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr