Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας Ευρωπαίος φιλέλληνας στο ΜΕΤ

Ένας Ευρωπαίος φιλέλληνας στο ΜΕΤ

Ο νέος γενικός διευθυντής του Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης  ας γίνει το παράδειγμα σε εκείνους που στα εγχώρια εδάφη μας χρίστηκαν υπεύθυνοι

Το μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ένα από τα πιο σημαντικά σε ιστορικές συλλογές έργων τέχνης μουσείο στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι ο Μαξ Χολάϊν θα διευθύνει από το καλοκαίρι το μουσείο. Ο Αυστριακός διευθυντής  ήταν ο ελκυστικός υποψήφιος για ένα μουσείο που επιδιώκει να σταθεροποιήσει τα οικονομικά του ανοίγματα . Από την ηλικία των 31 ετών, έχει διατελέσει διευθυντής μουσείων στη Γερμανία και πρόσφατα και στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο γιος του  Βιεννέζου μεταμοντέρνου αρχιτέκτονα Χανς Χολάϊν,   σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Ως επιμελητής εξειδικεύτηκε στην τέχνη της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του ’90 και διοργάνωσε το αυστριακό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2005. Με την επιτυχημένη θητεία του  στο μουσείο Städel της Φρανκφούρτης ο Μαξ Χολάϊν έχτισε τη φήμη του ικανού διευθυντή ο οποίος ειδικεύεται στην ανεύρεση πόρων από ιδιώτες χορηγούς αυξάνοντας τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό των μουσείων.

Στο Städel, επέβλεψε την  ανανέωση και την επέκταση σε νέους χώρους . Το ποσό επέκτασης της νέας πτέρυγας των  69 εκατομμυρίων δολαρίων το κάλυψε από ιδιωτικά κονδύλια καταπλήσσοντας τους συμπατριώτες του μαθημένους να περιορίζονται σε ό,τι δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Και τα τρία μουσεία στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της θητείας του είδαν επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής και πρόσθεσαν  2.800 έργα τέχνης στις συλλογές τους.

Το καλοκαίρι του 2015 ο Μαξ Χολάιν βρισκόταν στην Αθήνα, ως μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων ΔΕΣΤΕ. Εκείνη τη χρονιά ο Άγγελος Πλέσας ήταν ο νικητής των βραβείων. Παράλληλα με την ανάδειξη ενός έλληνα σύγχρονου δημιουργού  και την υποστήριξη του προς το άνοιγμα του στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα, ο αυστριακός διευθυντής τότε του Σίρν Κουνστχάλε  αναζητούσε ανάμεσα στους πολλούς υπεύθυνους των ελληνικών μουσείων και ιδιαίτερα του Εθνικού Αρχαιολογικού της Αθήνας τον ιδανικό συνομιλητή –συνεργάτη για να στηρίξει την ιδέα μίας έκθεσης στο γερμανικό μουσείο γύρω από τον γλύπτη του χρυσού 5ου αιώνα Φειδία.

Ήδη είχε αποδείξει στους συμπατριώτες του, αλλά και στους διεθνείς ομότιμους του πως ήξερε να βρίσκει ιδιωτικούς πόρους αλλά και να αξιοποιεί κρατικά κονδύλια κάνοντας επένδυση στον πολιτισμό. Τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο, ακολουθώντας τα ίχνη της ιστορίας της τέχνης, αναμειγνύοντας παλιούς προγόνους με σύγχρονους καλλιτέχνες.

Αυτή η ποιότητα του Χολάϊν να εκτελεί καθήκοντα διαχειριστή-μάνατζερ και να οργανώνει επιμελητικά το περιεχόμενο εκθέσεων μεγάλων μουσείων τον οδήγησε στην πιο αξιόλογη θέση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο των μουσείων πολιτισμού.

Ο νέος γενικός διευθυντής του Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης  (και δηλωμένος φιλέλληνας) ας γίνει το παράδειγμα σε εκείνους που στα εγχώρια εδάφη μας χρίστηκαν υπεύθυνοι μέσα από νόμους και επιτροπές πολιτισμού, υπουργικά γραφεία και πολιτικά παρασκήνια . Τουλάχιστον να ξέρουμε που να «κοιτάζουμε» όταν ψάχνουμε για στελέχη με οράματα.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024