Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Μόσχα απορρίπτει το πόρισμα εμπειρογνωμόνων για Σκριπάλ

Η Μόσχα απορρίπτει το πόρισμα εμπειρογνωμόνων για Σκριπάλ

Την ίδια ώρα, η Μεγάλη Βρετανία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επιβεβαίωση των ευρημάτων της

Η Μόσχα δήλωσε ότι δεν αποδέχεται το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO) σχετικά με τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ με νευροτοξικό παράγοντα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, η Μεγάλη Βρετανία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επιβεβαίωση των ευρημάτων της.

Ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σημείωσαν ότι επιβεβαιώνουν τα ευρήματα των βρετανών ομολόγων τους περί νευροτοξικού παράγοντα «υψηλής μάλιστα καθαρότητας», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια.

Ο ΟΑΧΟ, που συνέλεξε τα δικά του δείγματα στην πόλη Σάλσμπερι, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, δεν προχώρησε στην απόδοση ευθυνών για την επίθεση –για την οποία η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη– ούτε κατονόμασε τον χημικό παράγοντα.

Για εσκεμμένη παραπληροφόρηση μιλά η Μόσχα

Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να προσάψει στο Λονδίνο κατηγορίες για εσκεμμένη παραπληροφόρηση, προπαγάνδα και χειραγώγηση της κοινής γνώμης, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δει ούτε τον Σεργκέι Σκριπάλ, ούτε την κόρη του Γιούλια, και μάλιστα ένα μήνα μετά την δηλητηρίαση τους, ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα.

Σήμερα – συνέχισε – τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν το περιστατικό που σημειώθηκε στο Σάλσμπερι με την δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα της FSB και υπηκόου της Μεγάλης Βρετανίας Αλεξάντρ Λιτβινένκο. «Υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά, που είναι προφανής» είπε η Ζαχάροβα και συνέχισε λέγοντας ότι «τότε είχαμε δει τουλάχιστον φωτογραφίες του Λιτβινένκο, έστω τη μορφή του» ενώ «όσον αφορά τους Σκριπάλ, έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας και μέχρι στιγμής κανείς δεν τους έχει δει».

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να έρθει μαζί τους σε επαφή με κάποιο τρόπο, ούτε τα ΜΜΕ, ούτε η ρωσική πλευρά, αν και η Ρωσική Ομοσπονδία έστειλε στην βρετανική πλευρά την σχετική νότα ώστε να της δοθεί αυτή η δυνατότητα» είπε η Ζαχάροβα, τονίζοντας ότι «οι διαρροές στον Τύπο σε σχέση με την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου και της κόρης του γίνονται εσκεμμένα».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «ακόμη και αντιπαραθέτοντας επιφανειακά γεγονότα και συμπεράσματα δεν μένει καμία αμφιβολία για το ότι όσα συμβαίνουν συνιστούν προβοκάτσια που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με άσχημο τρόπο, ακόμη και από την άποψη της λογικής και των υπολογισμών».

Εκτός των άλλων, όπως είπε η Ζαχάροβα, η άρνηση του Λονδίνου να δώσει βίζα στην Βικτόρια Σκριπάλ (ανιψιά του Σεργκέι Σκριπάλ-σ.σ.) οφείλεται σε πολιτικού λόγους.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024