Η ΧΚ 140 είναι η μία από τις μόλις τρεις που διαθέτουν αμάξωμα κατασκευασμένο από τον Micheloti.

Οι αχυρώνες αποτελούσαν ανέκαθεν ενός είδους δεξαμενή «ανάδυσης» κλασικών τετράτροχων με μεγαλύτερη ή μικρότερη σπανιότητα. Το τελευταίο εύρημα που ήρθε στο φως, ανήκει αδιαμφισβήτητα στην πρώτη κατηγορία καθώς πρόκειται για μία εκ των συνολικά τριών Jaguar XK 140 με αμάξωμα ιταλικής κατασκευής δια χειρός Michelotti.

H σπάνια Jaguar αποτελούσε ιδιοκτησία ενός Βέλγου συλλέκτη ονόματι Schepens ο οποίος την είχε αποκτήσει σε δημοπρασία το 1999 και παρόλο που επιθυμούσε την επαναφορά της στην πρότερη της δόξα δεν πρόλαβε να το πράξει.

Ως εκ τούτου, η XK 140, παρέμεινε εγκαταλελειμμένη στον αχυρώνα του σπιτιού του στη Γάνδη της Φλάνδρας μέχρι που ο θάνατος του ιδιοκτήτη της την έφερε και πάλι στο προσκήνιο καθώς πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα από τον οίκο Bonhams.

Αν και προς το παρόν η αρχική εκτίμηση για την τιμή της είναι συγκρατημένη καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησής της, η σπανιότητα του αυτοκινήτου αλλά και το γεγονός ότι διαθέτει όλα τα αρχικά του μέρη, έστω και με την φθορά του χρόνου, αναμένεται να οδηγήσει το αντίτιμο πάνω από τις 100.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ιστορία του, η XK 140 με αριθμό πλαισίου S 814 286 πωλήθηκε για πρώτη φορά στην Jeanne Gaymard στις 10 Ιουνίου 1955, έχοντας λευκό χρώμα και δίχρωμο λευκό-γαλάζιο εσωτερικό με πινακίδες της περιφέρειας Haute Vienne.

«Ωστόσο, το 1957 ενεπλάκη σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, το οποίο οδήγησε σε σχεδόν ολική καταστροφή του αμαξώματός της, το οποίο δεν επιδεχόταν επισκευή. Αυτός ήταν και ο λόγος που μεταφέρθηκε στο Τορίνο προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο αμάξωμα από τον Michelotti», σημειώνει ο Bernard Viart, ειδικός στην ιστορία της Jaguar και συγγραφέας πολλών βιβλίων περί την βρετανική φίρμα.

Το 1961 η XK 140 απέκτησε το καινούριο τη coupe αμάξωμα δια χειρός Michelloti το οποίο, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές συναντάται σε ακόμα δύο XK 140.

Πλην της ιδιαιτερότητας του ιταλικού αμαξώματος, η διαδικασία ανακατασκευής της κατεστραμμένης Jaguar από τον Michelotti της πρόσθεσε και ορισμένα στοιχεία από την C-Type όπως η πλευρική απόληξη της εξάτμισης καθώς και οι κυλινδροκεφαλές του κινητήρα τα οποία και εξακολουθεί να διατηρεί.

Στη συνέχεια η XK 140 πέρασε και πάλι σε γαλλικά χέρια δια μέσω Μ. Βρετανίας και συγκεκριμένα σε αυτά του Roland Urban ο οποίος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις ανακατασκευασμένες Jaguar του Michelotti και φρόντισε να περιβάλλει την συγκεκριμένη με έναν αστικό μύθο που τη συνέδεε ιδιοκτησιακά με την Brigitte Bardot.

Όπως ωστόσο είχε δηλώσει η γαλλίδα ηθοποιός δεν υπήρξε ποτέ ιδιοκτήτρια Jaguar. Ακόμα όμως και χωρίς την BB στο ενεργητικό της η XK 140 αναμένεται να συγκεντρώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην δημοπρασία του οίκου Bonhams που θα πραγματοποιηθεί στο Μονακό στις 13 Μαΐου, περιμένοντας εκείνον που θα της προσδώσει την πρότερή της μορφή.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr