Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το φάντασμα της ακροδεξιάς

Το φάντασμα της ακροδεξιάς

Τα μηνύματα από τη νίκη Ορμπάν στην Ουγγαρία δείχνουν ότι ο ακροδεξιός λόγος ήρθε για να μείνει

Οι εκλογές στην Ουγγαρία την περασμένη Κυριακή και η επανεκλογή με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό, του Βίκτορ Όρμπαν ήταν όχι απλά ένα σήμα, αλλά μία μεγάλη προειδοποίηση για το που πηγαίνει ένα σημαντικό τμήμα της Ευρώπης. Κυρίως όμως ενίσχυσε την εκτίμηση πολλών ότι η Ευρώπη αρχίζει να γέρνει προς την ακροδεξιά.

Είχε προηγηθεί η Αυστρία στα τέλη του 2017, όταν η ακροδεξιά κατέγραψε πολύ μεγάλη άνοδο, ενώ μεγάλα ποσοστά είχαν καταγράψει ακροδεξιά πολιτικά σχήματα και στις εκλογές στην Γαλλία την Άνοιξη του ίδιου έτους και στη Γερμανία το περασμένο φθινόπωρο.

Από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είναι σαφές ότι η ακροδεξιά, όχι απλά αντέχει και διατηρεί ή και αυξάνει τις δυνάμεις της, αλλά σηκώνει για τα καλά κεφάλι με ότι αυτό σημαίνει για την ίδια την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, πολλά δημοκρατικά κόμματα αδυνατούν να διαμορφώσουν πολιτικές που θα ανατρέψουν στην ίδια την καθημερινότητα το ρεύμα της ακροδεξιάς που έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της εξουσίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πέρα από την άποψη ότι η άνοδος της ακροδεξιάς είναι και ήττα του παλαιού πολιτικού συστήματος, υπάρχει και η οπτική ότι η Ευρώπη όπως την γνωρίσαμε τελειώνει, εάν δεν αλλάξει ριζικά για να επιβιώσει.

Αρκεί να δει κανείς με προσοχή και τις μετρήσεις που έχουν γίνει και καταγράφουν, εκτός από την άνοδο της ακροδεξιάς, την ισχυροποίηση των δυνάμεων του λαϊκισμού και του στείρου εθνικιστικού ευρωσκεπτικισμού.

Αυτό που συνέβη την περασμένη Κυριακή στην Ουγγαρία αποτελεί μια ακόμα ήττα για την Ευρώπη και κυρίως για την γραφειοκρατία των Βρυξελλών που πρέπει να επανεξετάσει άμεσα τις πολιτικές της σε μια Ευρώπη, όπου περίπου το 26% των Ευρωπαίων (δηλ. περισσότερα από 120 εκατ. πολίτες) _με βάση τα στοιχεία της Eurostat_ βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δεν μιλά κανείς απλά για απόσταση εύπορων και φτωχών, αλλά για ρήξη πολλών κοινωνικών ομάδων με τις κυρίαρχες πολιτικές ελίτ.

Επί της ουσίας όμως δοκιμάζεται η ίδια η συνοχή της Ε.Ε. και για μια ακόμη φορά ανακύπτει συζήτηση για το μείζον: το έλλειμμα δημοκρατίας και αλληλεγγύης που εμφανίζει η Ε.Ε., η οποία με την πολιτικής της οδηγεί πολίτες στα…μαύρα μονοπάτια της ακροδεξιάς.

Πέρα και από το οικονομικό έλλειμμα και τους αριθμούς για τους οποίους δίνεται μεγάλη μάχη στις Συνόδους Κορυφής και στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών, το βασικό είναι το έλλειμμα δημοκρατίας που είναι πιο σημαντικό και κρίσιμο. Μάλιστα πολλοί επισημαίνουν ότι ευρωπαϊκό όραμα θολώνει και η ίδια η Δημοκρατία υποβαθμίζεται.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η λιτότητα γκρεμίζει παραδοσιακά τείχη και ανατρέπει σταθερές. Είτε αρέσει, είτε όχι, ο πολιτικός λόγος της Ακροδεξιάς, ήρθε για να μείνει και δεν πολεμιέται με αποκηρύξεις και ευχολόγια.

Οι αντιευρωπαϊστές έχουν θέσει ατζέντα σε πολλά ζητήματα και εάν η Ε.Ε. δεν αλλάξει πολλά στη λειτουργία της, το μέλλον της προμηνύεται ζοφερό.

Ας μην είναι το έλλειμμα δημοκρατίας και αλληλεγγύης στην Ε.Ε. η επιτύμβια πλάκα του αύριο, διότι η ακροδεξιά γιγαντώνεται με ότι αυτό σημαίνει…

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024