Στην πατρίδα του «πιτόγυρου», όπου κάθε οικιστικό τετράγωνο έχει το σουβλατζίδικό του, και που την Τσικνοπέμπτη αν δεν έχεις κλείσει τραπέζι δέκα μέρες πριν δεν υπάρχει περίπτωση να τσικνίσεις, βρεθήκαμε ξαφνικά να διαμαρτυρόμαστε για την πασχαλινή σφαγή των εριφίων. Μέχρι και αφίσες που καταγγέλλουν το έθιμο είδα στο κέντρο της Αθήνας. Διάβασα και αναρτήσεις ανθρώπων που ειρωνεύονται – βρίζουν όσους σουβλίζουν. Άκουσα και τον Μίκη Θεοδωράκη να απευθύνει έκκληση για να σταματήσει αυτό το βάρβαρο έθιμο.

Ως άνθρωπος που δεν τρώει ούτε αρνί, ούτε κατσίκι, ούτε μαγειρίτσα, θα μπορούσα εύκολα να συμφωνήσω με τέτοιες προτροπές. Από πίτα (έστω από κρέας) που δεν τρώω τι με νοιάζει και αν καεί. Όμως, το ό,τι δεν καταναλώνω (πολύ) κρέας, και το ότι είμαι και εγώ κατά της υπερβολικής – άσκοπης θανάτωσης ζώων σίτισης (πώς θα μπορούσα να είμαι υπέρ;) δεν σημαίνει πως θα αρχίσω να απολαμβάνω και τον σανό που λόγω μόδας μου σερβίρουν οι επαναστάτες του μπρόκολου. Αυτοί που ξαφνικά βρήκαν το Πάσχα ως αφορμή για να εκδηλώσουν όχι τα φιλοζωϊκά αισθήματά τους _ πιστεύω ακράδαντα πως μπορείς να αγαπάς τα ζώα και να τρως κρέας _ αλλά για να επιβάλουν τις θεωρίες που, αν αποφάσισαν πως θα καθορίζουν τη δική τους ζωή δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τις επιβάλλουν σε όλους. Ανάμεσά τους και τη θεωρία πως η κρεατοφαγία είναι κανιβαλισμός.

Με τη λογική τους πρέπει να εκλείψουν και η γαλοπούλα ή το ψητό χοιρινό από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και ο μπακαλιάρος από το τραπέζι της 25ης Μαρτίου _ είναι σίγουροι πως και αυτός δεν έχει ψυχή και πως η υπεραλίευσή του δεν είναι έγκλημα; Το σουβλάκι θα πρέπει να περιέχει λαχανικά, ο μουσακάς σόγια, η μπολονέζ να μην είναι μπολονέζ.

Μιλάμε δηλαδή για ένα vegan Πάσχα και για μία νέα vegan ζωή _ χωρίς, ανάμεσα στα άλλα δερμάτινα παπούτσια και τσάντες, γυαλιά με κοκάλινους σκελετούς κλπ; Προσωπικά δεν συμφωνώ (για πολλούς και διάφορους λόγους) αλλά είμαι πρόθυμος να το συζητήσουμε. Γιατί είναι και αυτό μια κοσμοθεωρία, είναι ένας σεβαστός τρόπος ζωής. Οσο όμως το συζητάμε, ας σταματήσουμε να στοχοποιούμε εκείνους που επιλέγουν να φάνε λίγο σουβλιστό αρνάκι για να τηρήσουν την παράδοση, ή επειδή τους αρέσει το κρέας. Καταντάει γελοίο.