Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε σεντόνια στο κρεβάτι μας

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε σεντόνια στο κρεβάτι μας

Ενώ δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες που να αποφαίνονται πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα, η εβδομαδιαία αλλαγή τους είναι μια καλή πρακτική

Όταν ξαπλώνουμε το βράδυ κουρασμένοι και νυσταγμένοι στο κρεβάτι μας, το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι αν κοιμόμαστε μόνοι ή με «συντροφιά». Ωστόσο, έχει τεκμηριωθεί ότι ανάμεσα στα σκεπάσματα φωλιάζει ένας μικρόκοσμος από μύκητες, βακτήρια, τρίχες ζώων, υποπροϊόντα των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα τα κλινοσκεπάσματα και φυσικά ιδρώτας, κάθε είδους σωματικά υγρά και υπολείμματα καλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής. Για να μην αναφέρουμε και τα ψίχουλα λόγω της συνήθειας πολλών εξ ημών να τρώμε στο κρεβάτι.

Διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αναγνωρίσουν και να ποσοτικοποιήσουν το ετερογενές αυτό μείγμα αλλεργιογόνων και ρυπογόνων παραγόντων που αποικίζουν το κρεβάτι, αλλά και συνολικά το σπίτι. Εξάλλου, μελέτες έχουν δείξει ότι τα οικιακά μικρόβια μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία.

Το 2015 μια μελέτη είχε καταγράψει τα επίπεδα των μυκήτων στα σεντόνια των κρεβατιών και οι ερευνητές είχαν βρει ότι τα συνθετικά και πουπουλένια μαξιλάρια περιέχουν από τέσσερα έως 17 διαφορετικά είδη μυκήτων. Και φυσικά με την πάροδο του χρόνου, η ποσότητα των μυκήτων, των βακτηρίων και άλλων υποπροϊόντων αυξάνει δραματικά.

Δεδομένου ότι ένα στα έξι άτομα υποφέρει από κάποια αλλεργία και ο μέσος άνθρωπος περνάει περίπου το ένα τρίτο της ζωής του στο κρεβάτι, οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα κρεβάτια και τα κλινοσκεπάσματα μπορεί να είναι η πηγή πολλών δεινών για την υγεία μας.

Συνεπώς, είναι καθοριστικής σημασίας η καθαριότητα των κλινοσκεπασμάτων, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε όλους τους προαναφερόμενους ρυπογόνους και αλλεργιογόνους παράγοντες.

Πόσο λοιπόν συχνά πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια μας;

Δεδομένου ότι αρκούν μόλις μια με δυο εβδομάδες για να συσσωρευθούν όλοι αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στο κρεβάτι μας, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πλένουμε τα σεντόνια κατά μέσο όρο μια φορά την εβδομάδα.

Κι ενώ δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες που να αποφαίνονται πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα, η εβδομαδιαία αλλαγή τους είναι μια καλή πρακτική. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια μέρα πάνω, μια μέρα κάτω κάνει σημαντική διαφορά.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024