Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μην πυροβολείτε το ΚΑΣ

Μην πυροβολείτε το ΚΑΣ

Υπάρχει όντως ανάγκη για διαφήμιση;

Η απόφαση προκάλεσε μεγάλο ντόρο. Την περασμένη Τρίτη, 27 Μαρτίου, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, απέρριψαν, με οριακή πλειοψηφία, την αίτηση χορήγησης άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στις 12 Απριλίου για τα γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς, με την αιτιολογία ότι η μεγάλη χρονική έκταση (η κινηματογράφηση θα γινόταν αυθημερόν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ), ο μεγάλος αριθμός προσωπικού του κινηματογραφικού συνεργείου, που θα έλεγχαν τη ροή των επισκεπτών, ενίοτε εμποδίζοντάς της, και ο βαρύς εξοπλισμός, θα δυσχέραιναν υπέρμετρα τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου σε μια περίοδο αιχμής. Οι περισσότεροι έλληνες χρήστες των διαφόρων κοινωνικών δικτύων εξανέστησαν. Μίλησαν για τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις των αρχαιολόγων (οι οποίοι, εδώ που τα λέμε, επιστήμονες είναι και μάλλον γνωρίζουν λίγο καλύτερα από εμάς τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους), για τη μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε, για τον ελληνικό τουρισμό που θα υποστεί πλήγμα.

Ο βασικός λόγος για την κατακραυγή ακούει στο όνομα Παρκ Τσαν Γουκ. Η, βασισμένη στο έργο του γνωστού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ «Η Μικρή Τυμπανίστρια», μίνι σειρά του BBC που αιτήθηκε την άδεια, φέρει την υπογραφή του διάσημου νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη. Η γνωμοδότηση πυροδότησε ωστόσο και άλλες αντιδράσεις, όπως του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, που έκανε λόγο για «τις παθογένειες που έχουμε ως χώρα», ή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που τόνισε ότι «η εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ, την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, ως προς την συγκεκριμένη παραγωγή, δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια να γίνει επιτέλους πράξη η προσέλκυση διεθνών παραγωγών σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργαλείων (ενεργό Film Commission, επενδυτικό κίνητρο)».

Μια μέση λύση βρέθηκε τελικά, καθώς η εταιρεία παραγωγής θα ζητήσει τελικά να γίνουν μόνο πρωινά γυρίσματα, με το θέμα να ξανασυζητείται στο ΚΑΣ τη Μεγάλη Τρίτη και, απ’ότι φαίνεται, η νέα εισήγηση θα γίνει δεκτή. Λογικά πράγματα, ισορροπημένα και πολιτισμένα. Προσωπικά, δεν μπορώ καθόλου να καταλάβω όσους βρίζουν, αντανακλαστικά σχεδόν, το ΚΑΣ. Κατ’αρχάς, μια άμεση θετική απάντηση μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο και δεν σου ζητάει πάντα ένας κινηματογραφιστής του επιπέδου του Τσαν Γουκ τους αρχαιολογικούς σου χώρους – χρειάζεται προσοχή. Επίσης, γιατί να δημιουργηθούν δυσκολίες για μία ολόκληρη μέρα σε ένα δημοφιλές τοπόσημο σαν το Σούνιο;

Δεν μπορώ να ξεχάσω την απογοήτευση που ένιωσα όσες φορές ταξίδεψα κάπου και δεν κατάφερα να δω κάποιο αξιοθέατο – κάτι που τις πιο πολλές φορές συνέβη με δική μου υπαιτιότητα, επειδή δεν είχα τσεκάρει το ωράριο λειτουργίας -, επομένως συντάσσομαι αυτομάτως με τους τουρίστες που μπορεί και να έχουν ταξιδέψει από την άλλη άκρη του κόσμου, να έχουν μόνο το περιθώριο μιας ημέρας στο πρόγραμμα του για να δουν το Σούνιο, και να μην καταφέρουν να απολαύσουν την επίσκεψή τους εκεί «λόγω γυρισμάτων». Τα μνημεία μας δεν έχουν τόση ανάγκη για διαφήμιση – ειδικά σήμερα που η θετική άποψη μερικών ταξιδιωτών μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιδραστική. Καλή φυσικά η (εφήμερη) προβολή, όμως δεν θα αποκτήσει περισσότερο κύρος ο Ναός του Ποσειδώνα επειδή έκανε τη βόλτα της εκεί η «Μικρή Τυμπανίστρια».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024