Μαίρη Μπιμπή

Για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης ουμανίνης στον ιστό του πλακούντα σε γυναίκες που έχουν γεννήσει εξαιρετικά λιποβαρή νεογνά, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Η ουμανίνη παίζει ρόλο στην αποδόμηση των υδατανθράκων και την παροχή θρεπτικών συστατικών σε άλλα όργανα, περιλαμβανομένων των μυων. Επίσης, προστατεύει το σώμα από το οξειδωτικό στρες που εμποδίζει τον οργανισμό να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των ελεύθερων ριζων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες εικάζουν ότι τα επίπεδα της ουμανίνης αυξάνουν για να προστατεύσουν το έμβρυο κατά την φάση της δυσλειτουργίας του πλακούντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 10% των κυήσεων αναφέρεται ενδομήτριος περιορισμός ανάπτυξης, με αποτέλεσμα το παιδί να γεννιέται κανονικά μεν αλλά με σωματικό βάρος κάτω από 2,4 κιλά.

Η ανωμαλία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας χωρίς αιτία του περιορισμού της ενδομήτριας ανάπτυξης να είναι πλήρως κατανοητός μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν ότι ευθύνεται η ελλιπής λειτουργία του πλακούντα που εμποδίζει την αιματική ροή της μητέρας να παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο.

Μελετώντας, δείγματα ιστών από ανθρώπινους πλακούντες, οι ερευνητές εστίασαν στην γονιδιακή έκφραση, μια διαδικασία δια της οποίας η αλληλούχιση του DNA ενός κυττάρου μετατρέπεται σε κυτταρικές πρωτεΐνες.

Συγκεκριμένα συνέκριναν πλακούντες γυναικών που είχαν γεννήσει υγιή παιδιά, με αυτούς γυναικών που είχαν αποκτήσει λιποβαρή νεογνά. Έτσι εντόπισαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ουμανίνης στη δεύτερη ομάδα.

Η παρατήρηση αυτή ενδεχομένως να βοηθήσει τους επιστήμονες να ξεδιαλύνουν τους γόνους που τα χαμηλού σωματικού βάρους νεογνά διατρέχουν μετέπειτα μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης, διαβήτη και καρδιακής νόσου.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο