Ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην πόλη Κεμέροβο της Σιβηρίας, όπου κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 25 Μαρτίου σε εμπορικό κέντρο της πόλης έχασαν την ζωή τους 64 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, οι δικαστικές αρχές τις πόλης προέβησαν σε συλλήψεις ανθρώπων που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για την φονική πυρκαγιά, ενώ οδηγήθηκαν σε παραίτηση τοπικοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι που αφορούν την ασφάλεια των επισκεπτών σε όλα τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα της χώρας

Με εντολή δικαστηρίου του Κεμέροβο, τέθηκε υπό κράτηση για διάστημα δύο μηνών η μισθωτής του εμπορικού κέντρου «Zimnaya vishnya» Ναυνιέζντα Σουντενόκ, με την κατηγορία ότι παρείχε πλημμελείς υπηρεσίες ως προς την ασφάλεια του κέντρου, Επίσης τέθηκε υπό κράτηση έως τις 25 Μαΐου του 2018 ο φύλακας του κέντρου Σεργκέι Αντιούσιν που εργάζονταν για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, ο οποίος σύμφωνα με την εκδοχή της ανάκρισης δεν έθεσε σε λειτουργία τον συναγερμό προειδοποίησης πυρκαγιάς.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Σουντενόκ δεν συμφώνησαν με την απόφαση του δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι η ίδια ως μισθώτρια δεν επιχείρησε κρυφτεί και συνεργάζεται με τις αρχές, υποστηρίζοντας ότι και μισθωτές του κτιρίου επίσης υπήρξαν θύματα της πυρκαγιάς και πως δεν προβλήθηκαν παρόμοιες αξιώσεις σε άλλους μισθωτές ούτε στους ιδιοκτήτες του κτιρίου. Τη σύλληψη του φύλακα Αντιούσιν αιτήθηκε επίσης ο εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας συμφωνώντας με την εισαγγελία. Ο ίδιος ο Αντιούσιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι το σύστημα συναγερμού δεν λειτουργούσε και πως γι αυτό είχε ενημερώσει την διοίκηση του εμπορικού κέντρου.

Δεν αποκλείεται ο εμπρησμός

Η ίδια η Σουντενόκ δήλωσε στο δικαστήριο ότι αιτία της πυρκαγιά μπορεί να είναι ο εμπρησμός και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να την προκάλεσαν νεαροί που περνούσαν συχνά τον χρόνο τους στο εμπορικό κέντρο.

Η Σουντεννό ισχυρίσθηκε ότι με τους νεαρούς η διεύθυνση του κέντρου αντιμετώπιζε προβλήματα και χρειάσθηκε μερικές φορές να κληθεί η αστυνομία. Επικαλέστηκε μάλιστα τη μαρτυρία συνεργάτιδας της η οποία της είπε ότι την Κυριακή άκουσε κάποιο θόρυβο και είδε μετά τον θόρυβο μια στήλη φωτιάς στην παιδική αίθουσα με τα τραμπολίνα. «Εάν πρόκειται για εγκληματική αμέλεια ατόμου που το έκανε αυτό, τότε θεωρώ ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη» δήλωσε η Σουντενόκ.

Το σύστημα προειδοποίησης πυρκαγιάς είχε διαρκώς προβλήματα

Ο Αντιούσιν ισχυρίσθηκε στο δικαστήριο ότι προβλήματα με το σύστημα προειδοποίησης πυρκαγιάς υπήρχαν διαρκώς σε όλα τα χρόνια που εργάζονταν στο εμπορικό κέντρο, δηλαδή για περισσότερα από τρία χρόνια. Είπε επίσης ότι επανειλημμένα είχε ενημερώσει τη διεύθυνση για τα προβλήματα αυτά και μάλιστα σκεπτόταν να παραιτηθεί. Ανέφερε ότι στις 19 Μαρτίου το σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς έπαθε εμπλοκή και δεν σταμάτησε να λειτουργεί επί τέσσερις ώρες. Παραδέχθηκε ότι περιοδικά εξαιτίας του προβλήματος αυτού ετίθετο εκτός λειτουργίας. Δεν λειτουργούσε και την ημέρα της πυρκαγιάς, αλλά επέμεινε ότι το σύστημα εσωτερικής ειδοποίησης κατέγραψε περιστατικό ανάφλεξης και αμέσως ειδοποιήσε την πυροσβεστική.

Στο μεταξύ η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο αρμόδιος της εταιρείας «Sistemni Integrator» Αλεξάντρ Νικίτιν, που παρείχε υπηρεσίες συντήρησης του συναγερμού πυρκαγιάς στο εμπορικό Κέντρο του Κεμέροβο, ο οποίος παρεπέμφθηκε στην δικαιοσύνη, δεν είχε την απαιτούμενη ειδικότητα, αλλά ήταν απόφοιτος επαγγελματικού ΙΕΚ με ειδικότητα μάγειρας –ζαχαροπλάστης.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι που αφορούν την ασφάλεια των επισκεπτών σε όλα τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα της χώρας, συνιστώντας μάλιστα στου αρμοδίους να πραγματοποιήσουν ουσιαστικούς ελέγχους και όχι ελέγχους βιτρίνας.

Συγγνώμη από τον κυβερνήτη του Κεμέροβο

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Κεμέροβο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τους συγκεντρωθέντες στο κέντρο της πόλης ως «ταραξίες» που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν ένα τραγικό γεγονός για πολιτικού σκοπούς, ενώ ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από τον Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον ρώσο πρόεδρο ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη, άρχισε να δέχεται τις οικογένειες των θυμάτων της μεγάλης αυτής τραγωδίας, τις οποίες συλλυπήθηκε και υποσχέθηκε ότι θα έχουν την ηθική και υλική συμπαράσταση των αρχών. Ο Τουλέγιεφ είχε υποσχεθεί ότι οι περιφερειακές αρχές θα δώσουν ένα εκατομμύριο ρούβλια για κάθε νεκρό που είχε η κάθε οικογένεια.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ακολούθησαν παραιτήσεις αξιωματούηχων στην ηγεσία της περιοχής του Κεμέροβο. Συγκεκριμένα. Παραιτήθηκαν ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής του Κεμέροβο Αλεξέι Ζελένιν καθώς και η επικεφαλής της περιφερειακής Διεύθυνσης εσωτερικής πολιτικής Νίνα Λαπάτινα.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο