Πάνω από το όριο επικινδυνότητας η στάθμη των νερών σε Έβρο και Άρδα
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο νομός Εβρου, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, καθώς η στάθμη των υδάτων των ποταμών Έβρου και Άρδα παραμένει πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο νομός Εβρου, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, καθώς η στάθμη των υδάτων των ποταμών Έβρου και Άρδα παραμένει πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.
Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρει ποιες είναι οι πιο ευάλωτες σε περίπτωση πλημμυρών περιοχές και καταθέτει τον προβληματισμό του για τις συνέπειες τυχόν ανεξέλεγκτων πλημμυρικών φαινομένων εφ’ όσον επαληθευτεί η ρηματική διακοίνωση της γείτονος Βουλγαρίας για αποδέσμευση μεγάλης ποσότητας νερού από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ.
«Η ετοιμότητα και η ανησυχία επιτείνονται από τη νέα ρηματική διακοίνωση που έλαβε η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Εβρου, σύμφωνα με την οποία, από την 28η Μαρτίου, η ποσότητα των υδάτων που θα εισρεύσει μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλοβγκραντ που υπερχειλίζει, θα φτάσει τα 730 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο.
»Παράλληλα, η συνολική ποσότητα νερού από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Εβρου, Τούντζα και Αρδα, αναμένεται να φτάσουν περί τα 1300 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο», σημειώνει ο κ. Πέτροβιτς.
Δηλώνει ότι ήδη η στάθμη του ποταμού Εβρου στο Πύθιο Διδυμοτείχου και στο «Πέταλο» στην περιοχή Φερών βρίσκεται πάνω από το όριο συναγερμού, εδώ και τέσσερις ημέρες.
«Την Κυριακή επιχειρήθηκε μία τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου με το άνοιγμα των θυροφραγμάτων, μετά την απότομη αύξηση της στάθμης στην περιοχή του Πυθίου, όπου πλημμύρισαν συνολικά περί τα 7.000 στρέμματα» αναφέρει ο κ. Πέτροβιτς.
Ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου αναφέρει πως, ταυτόχρονα με το άνοιγμα των φραγμάτων της Βουλγαρίας, και ο ποταμός Εργίνης από την πλευρά της Τουρκίας φέρνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, αυξάνοντας την επικινδυνότητα πλημμυρών και στις περιοχές Κορνοφωλιάς, Λυκόφης, Λαγυνών και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου.
«Σαφώς, αν επαληθευτεί η ρηματική διακοίνωση, σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί και σ’ όλο το μήκος της λεκάνης απορροής του Αρδα», συμπληρώνει ο κ. Πέτροβιτς.
«Το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Εβρου βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να εκτιμηθεί άμεσα η κατάσταση. Γίνεται διαρκής έλεγχος των αναχωμάτων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από την Πολιτική Προστασία, ενώ υπάρχει επικοινωνία με τους δημάρχους και τους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων).
»Υπάρχει μία ετοιμότητα αλλά ταυτόχρονα και ανησυχία καθώς επί 20 ημέρες η αντοχή των αναχωμάτων δοκιμάζεται από τις υψηλές στάθμες και τις υψηλές πιέσεις. Τώρα πλέον ο κίνδυνος είναι να μην υπερπηδήσει το νερό και προκαλέσει ρήξεις στα αναχώματα, με συνέπεια ανεξέλεγκτα πλημμυρικά φαινόμενα», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, ο οποίος εφιστά την προσοχή των πολιτών για να μην πλησιάζουν τα αναχώματα, καθώς αυτό που προέχει είναι οι ανθρώπινες ζωές.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
- Νάξος: Δωρεάν κυκλική συγκοινωνία από τα περιφερειακά πάρκινγκ της Χώρας προς το Λιμάνι
- «Όχι» της εισαγγελέως σε διακοπή ή αναβολή της δίκης για τα Τέμπη
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Η μπουνιά του Μολίνα στον Ρόδι που δεν είδε κανείς μετά το τέλος του τελικού (vid)
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442