Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από το όριο επικινδυνότητας η στάθμη των νερών σε Έβρο και Άρδα

Πάνω από το όριο επικινδυνότητας η στάθμη των νερών σε Έβρο και Άρδα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο νομός Εβρου, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, καθώς η στάθμη των υδάτων των ποταμών Έβρου και Άρδα παραμένει πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο νομός Εβρου, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, καθώς η στάθμη των υδάτων των ποταμών Έβρου και Άρδα παραμένει πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.

Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρει ποιες είναι οι πιο ευάλωτες σε περίπτωση πλημμυρών περιοχές και καταθέτει τον προβληματισμό του για τις συνέπειες τυχόν ανεξέλεγκτων πλημμυρικών φαινομένων εφ’ όσον επαληθευτεί η ρηματική διακοίνωση της γείτονος Βουλγαρίας για αποδέσμευση μεγάλης ποσότητας νερού από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ.

«Η ετοιμότητα και η ανησυχία επιτείνονται από τη νέα ρηματική διακοίνωση που έλαβε η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Εβρου, σύμφωνα με την οποία, από την 28η Μαρτίου, η ποσότητα των υδάτων που θα εισρεύσει μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλοβγκραντ που υπερχειλίζει, θα φτάσει τα 730 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο.

»Παράλληλα, η συνολική ποσότητα νερού από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Εβρου, Τούντζα και Αρδα, αναμένεται να φτάσουν περί τα 1300 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο», σημειώνει ο κ. Πέτροβιτς.

Δηλώνει ότι ήδη η στάθμη του ποταμού Εβρου στο Πύθιο Διδυμοτείχου και στο «Πέταλο» στην περιοχή Φερών βρίσκεται πάνω από το όριο συναγερμού, εδώ και τέσσερις ημέρες.

«Την Κυριακή επιχειρήθηκε μία τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου με το άνοιγμα των θυροφραγμάτων, μετά την απότομη αύξηση της στάθμης στην περιοχή του Πυθίου, όπου πλημμύρισαν συνολικά περί τα 7.000 στρέμματα» αναφέρει ο κ. Πέτροβιτς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου αναφέρει πως, ταυτόχρονα με το άνοιγμα των φραγμάτων της Βουλγαρίας, και ο ποταμός Εργίνης από την πλευρά της Τουρκίας φέρνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, αυξάνοντας την επικινδυνότητα πλημμυρών και στις περιοχές Κορνοφωλιάς, Λυκόφης, Λαγυνών και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου.

«Σαφώς, αν επαληθευτεί η ρηματική διακοίνωση, σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί και σ’ όλο το μήκος της λεκάνης απορροής του Αρδα», συμπληρώνει ο κ. Πέτροβιτς.

«Το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Εβρου βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να εκτιμηθεί άμεσα η κατάσταση. Γίνεται διαρκής έλεγχος των αναχωμάτων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από την Πολιτική Προστασία, ενώ υπάρχει επικοινωνία με τους δημάρχους και τους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων).

»Υπάρχει μία ετοιμότητα αλλά ταυτόχρονα και ανησυχία καθώς επί 20 ημέρες η αντοχή των αναχωμάτων δοκιμάζεται από τις υψηλές στάθμες και τις υψηλές πιέσεις. Τώρα πλέον ο κίνδυνος είναι να μην υπερπηδήσει το νερό και προκαλέσει ρήξεις στα αναχώματα, με συνέπεια ανεξέλεγκτα πλημμυρικά φαινόμενα», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, ο οποίος εφιστά την προσοχή των πολιτών για να μην πλησιάζουν τα αναχώματα, καθώς αυτό που προέχει είναι οι ανθρώπινες ζωές.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024