Μαριλένα Γεραντώνη

Περισσότερα από 80 άτομα τραυματίστηκαν κι άλλοι τρεις συνελήφθησαν στη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων σε Βαρκελώνη, Λερίδα και Ταραγκόν έπειτα από τις εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και χιλιάδων Καταλανών, που βγήκαν στους δρόμους των καταλανικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη στη Γερμανία του πρώην προέδρου της ημιαυτονόνομης περιοχής Κάρλες Πουτζδεμόν.

Κραδαίνοντας καταλανικές σημαίες στη Βαρκελώνη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο Πουτζδεμόν είναι ο πρόεδρός μας» και «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους». Ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της περιφεριακής κυβέρνησης με την αστυνομία να τους απωθεί βίαια με γκλομπ και με πυρά στον αέρα.

Οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια, αυγά και κάδους απορριμμάτων προς την πλευρά των αστυνομικών που κατάφεραν να διαλύσουν το εξοργισμένο πλήθος αργά το απόγευμα. Άλλοι διαδηλωτές έφθασαν έξω από το γερμανικό προξενείο υψώνοντας φωτογραφίες της Καγκελαρίου Μέρκελ, έχοντας ζωγραφίσει χιτλερικό μουστάκι στο πρόσωπό της, και άλλοι μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φωνάζοντας «Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή».

Σήμερα ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστή με τα γερμανικά Μέσα να αναφέρουν ότι ζήτησε πολιτικό άσυλο. Ο Πουτζδεμόν κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 25 ετών με την κατηγορία της εξέγερσης και της στάσης, καθώς είναι ο ενορχηστρωτής του δημοψηφίσματος που οδήγησε στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο και της χειροτερης θεσμικά κρίσης στη νεότερη ιστορία της ιβηρικής χώρας.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο