Τα παιδικά τραύματα αιτία χαμηλής σεξουαλικής ικανοποίησης
Υπάρχει πληθώρα μελετών που καταδεικνύουν τις αρνητικές συνέπειες των τραυματικών εμπειριών της παιδικής ηλικίας στην γενική ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των ενηλίκων. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει μελετηθεί επαρκώς η επίδραση που έχει το παιδικό τραύμα στην σεξουαλική ωρίμανση των ενηλίκων.
Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Αναστασία Μοσχονά, συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια**
Υπάρχει πληθώρα μελετών που καταδεικνύουν τις αρνητικές συνέπειες των τραυματικών εμπειριών της παιδικής ηλικίας στην γενική ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των ενηλίκων. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει μελετηθεί επαρκώς η επίδραση που έχει το παιδικό τραύμα στην σεξουαλική ωρίμανση των ενηλίκων.
Το παιδικό τραύμα αναφέρεται σε ένα σύνολο κακοποιητικών εμπειριών που λαμβάνουν χώρα στην παιδική ηλικία και προκαλούνται από μέλη της οικογένειας, αλλά και από φροντιστές που μπορεί να είχαν υπό την ευθύνη τους το παιδί. Συνεπώς, το παιδικό τραύμα, από τη φύση του, έχει να κάνει κυρίως με στενού τύπου σχέσεις που διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια και μέσα στις οποίες το παιδί κακοποιείται με διάφορους τρόπους, είτε μέσω της απόρριψης, είτε μέσω της απαξίωσης, είτε λόγω της γενικότερης έλλειψης ενδιαφέροντος από τον περίγυρό του.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sex & Marital Therapy, διερευνήθηκε η επίδραση τραυμάτων ποικίλης αιτιολογίας (συναισθηματικής, ψυχικής, συμπεριφορικής) της παιδικής ηλικίας, στην ψυχοσεξουαλική προσαρμογή των ενηλίκων. Το κατά πόσον δηλαδή το τραύμα επιδρά στην ψυχοσεξουαλική ζωή του ενήλικα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 620 άτομα ηλικίας από 18 ετών και άνω, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια, στα οποία καλούνταν να αξιολογήσουν τις πρώιμες τραυματικές εμπειρίες τους, την συναισθηματική απορρύθμιση που βίωναν, το σεξουαλικό άγχος και την σεξουαλική ικανοποίηση κατά την περίοδο της έρευνας. Το παιδικό τραύμα, όπως διαπιστώθηκε από τους μελετητές, μπορεί να οδηγήσει σε έντονο άγχος, θυμό, φόβο εγγύτητας, εγκατάλειψης και απώλειας και αίσθημα προδοσίας. Τα παραπάνω συναισθήματα είναι πιθανό να πυροδοτούνται διαρκώς μέσα στις ενήλικες σχέσεις των ανθρώπων, επιδρώντας αρνητικά στην σεξουαλική ζωή τους.
Οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεση ότι το παιδικό τραύμα σχετίζεται με την απορρύθμιση του συναισθήματος και το άγχος στο σεξ, οδηγώντας τους ενήλικες, σε χαμηλά επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης.
Στα ευρήματα των ερευνών, τονίζεται πως οι ψυχοθεραπευτές και οι ειδικευμένοι στα σεξουαλικά θέματα γιατροί, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ομάδες ανθρώπων που έχουν βιώσει παιδικά τραύματα, είναι βοηθητικό να δουλέψουν αφενός μεν, με το συναίσθημα που προκλήθηκε από το τραύμα της παιδικής ηλικίας, αφετέρου δε, με το παραγόμενο/προκαλούμενο σεξουαλικό άγχος, προκειμένου να αυξηθεί η σεξουαλική ικανοποίηση του ενήλικα.
* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.
** Η Αναστασία Μοσχονά είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, αναγνωρισμένο τακτικό μέλος της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων(BPS), καθώς και τακτικό μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Υγειας (HCPC). Στην Ελλάδα είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και δόκιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ).
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις