Βρετανικό «χαστούκι» στην Άγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ
Η βρετανική κυβέρνηση έχει εγείρει σε επαφές με την Άγκυρα το ζήτημα της τουρκικής δραστηριότητας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και επιθυμεί την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων, υποστήριξε ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει εγείρει σε επαφές με την Άγκυρα το ζήτημα της τουρκικής δραστηριότητας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και επιθυμεί την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων, υποστήριξε ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.
Ο σερ Άλαν, σύμφωνα με τον «Πολίτη», απάντησε με τον τρόπο αυτό σε επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου που στάλθηκε από τον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ Χρίστο Καραολή και σε γραπτές ερωτήσεις που είχε υποβάλει η βουλευτής βορείου Λονδίνου του Εργατικού Κόμματος Κάθριν Γουέστ.
Η επιστολή εκ μέρους της Ομοσπονδίας, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου, καλούσε τον Μπόρις Τζόνσον να καταδικάσει εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την παρεμπόδιση των εργασιών γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η πρώτη ερώτηση της Κάθριν Γουέστ, εξάλλου, αφορούσε το ποιες συζητήσεις έχει κάνει ο υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του «σε σχέση με τις επιχειρήσεις πλοίων του τουρκικού ναυτικού πλησίον των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας της Κύπρου».
Απαντώντας για λογαριασμό του πολιτικού του προϊσταμένου ο σερ Άλαν ανέφερε: «Το Foreign Office έχει εγείρει τις πρόσφατες εξελίξεις στη θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου με την Τουρκία. Υποστηρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και θέλουμε να δούμε την εξερεύνηση να προχωρά».
Προτροπή για λύση προς όλες τις πλευρές
Στην ίδια απάντηση συμπλήρωσε ότι η βρετανική πλευρά πιστεύει πως «οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτησή μίας λύσης».
Με τη δεύτερη ερώτησή της η κ. Γουέστ ζητούσε να πληροφορηθεί ποια είναι η αποτίμηση της κατάστασης που έχει γίνει από τη βρετανική κυβέρνηση για την κατάσταση ναυτικής ασφάλειας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο υπουργός Ευρώπης απάντησε ότι το Foreign Office είναι ενήμερο πως η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ «απετράπη από την εκτέλεση αδειοδοτημένης γεώτρησης» στην περιοχή μετά από έκδοση Navtex από την Τουρκία με την οποία προειδοποιούσε για ναυτικές ασκήσεις.
Επανέλαβε στη συνέχεια ότι η Βρετανία υποστηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου για αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της και ότι «θέλει να δει την εξερεύνηση να προχωρά».
Συμπλήρωσε ξανά την προτροπή για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων προς όφελος όλων των Κυπρίων και υπέρ της στήριξης μιας λύσης του Κυπριακού.
in.gr
- NYT: Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Μπαχρέιν προς το Ιράν – Η πρώτη επίθεση από χώρα του Κόλπου;
- Κουτσούμπας: Το Μπλόκο της Καλογρέζας στέλνει μήνυμα στις σημερινές γενιές να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο
- Θεσσαλονίκη: Ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου
- Μεγάλη στιγμή για τη Ρόμα: Πήρε το «ΟΚ» για την κατασκευή νέου γηπέδου
- Κρίσιμο κενό ασφάλειας σε εκατομμύρια Android, ταμπλέτες και τηλεοράσεις
- Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιλέγει την απραξία για να μην ενοχλήσει συμφέροντα – Δεν υπάρχει λύση χωρίς παρέμβαση σε ΕΦΚ και ΦΠΑ
- Μαριάννα Τουμασάτου: «Θα συνεργαστώ με τον Δημήτρη Φιλιππίδη, δεν πρέπει να φέρει τη ρετσινιά»
- Ιαπωνία: Θα απελευθερώσει 80 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματα πετρελαίου της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442