Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Exit polls Ιταλία: Πρώτο κόμμα τα Πέντε Αστέρια, πρώτη συμμαχία η Κεντροδεξιά

Η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Το αυτοπροβαλλόμενο ως αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) οδεύει να συγκεντρώσει το 34,1% των ψήφων για την ανάδειξη των μελών της κάτω Βουλής, σύμφωνα με την στατιστική προβολή, βασισμένη στα μέχρι στιγμής μερικά αποτελέσματα.

Η προβολή αυτή της εταιρείας Tecne για τον τηλεοπτικό σταθμό Mediaset, η οποία στηρίχτηκε σε δείγμα ψήφων, δίνει ταυτόχρονα οριακό προβάδισμα στη συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς, με το 34,8% των ψήφων.

Στις τάξεις αυτής της συμμαχίας, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Λέγκα του Βορρά προηγείται με 15,8% ενώ το Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιορίζεται στο 13,9%.

Το απερχόμενο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) συγκεντρώνει μόλις το 18,1% των ψήφων για την ανάδειξη των μελών της κάτω Βουλής της Ιταλίας.

Αυξήθηκε η αποχή

Το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 65%, χαμηλότερο από τις εκλογές του 2013 που είχε ανέλθει στο 74%.

H πρώτη στατιστική προβολή επί ψήφων που μετέδωσε νωρίτερα η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai επιβεβαιώνει τα exit poll που παρουσιάσθηκαν στις 23:00 ώρα Ιταλίας (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Πιο αναλυτικά, η κεντροδεξιά συμμαχία, βάσει των προβολών (επί του 7% των ψήφων) λαμβάνει 36%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων 31,8% και η κεντροαριστερά 24,7%, ενώ το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ισοι δεν ξεπερνά το 3,5%.

Στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, οι προβολές δίνουν στη Λέγκα το 15,9%, και στην Φόρτσα Ιτάλια το 14,2%. Κάτι που σημαίνει ότι, αν αυτά τα ποσοστά επιβεβαιωθούν, το κόμμα του πρώην Καβαλιέρε δεν θα είναι, πλέον, η μεγαλύτερη δύναμη της συντηρητικής παράταξης.

Η πρόβλεψη της RAI

Νωρίτερα, η δημοσκόπηση εξόδου από τις κάλπες η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI είχε δείξει ότι τα τέσσερα κόμματα της συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς συγκεντρώνουν συνολικά το 31% ως το 41% των ψήφων, ενώ πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), λαμβάνοντας από 29% μέχρι 32% των ψήφων.

Στη συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση εξόδου, την οποία είχε μεταδώσει ο τηλεοπτικός σταθμός Sky Italia, η αντιμεταναστευτική, ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά προηγείται οριακά του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με 14,5% έναντι 14%.

Δεύτερη δημοσκόπηση

Σύμφωνα με άλλο έξιτ πολ, του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7, το κίνημα Πέντε Αστέρων λαμβάνει από το 28,8 % μέχρι το 30,8% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά συμμαχία (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) από 31,7% μέχρι 37,6%.

Η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, Ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της, συγκεντρώνει από 24,9% μέχρι 27,9%.

Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Iσοι, από το 5,2% μέχρι 6,2%.

Κανείς δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση

Για να σχηματιστεί κυβέρνηση, πολιτικό μπλοκ ή συμμαχία πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του 50% συν ενός εκ των 630 βουλευτών (316) και το 50% συν ενός εκ των 315 γερουσιαστών (158).

Βάσει του νέου εκλογικοί νόμου, τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.

Η πρόβλεψη για την κατανομή των εδρών, βάσει του exit poll που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της RAI, επιβεβαιώνει ότι στη βουλή δεν φαίνεται, έως τώρα, να υπάρχει κόμμα ή συμμαχία που να μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Με την απόλυτη πλειοψηφία στις 316 έδρες, η κεντροδεξιά συμμαχία αναμένεται να λάβει από 225 μέχρι 265 έδρες, το κίνημα Πέντε Αστέρων 195 μέχρι 235 έδρες, η κεντροαριστερά, στο σύνολό της, 115 μέχρι 155 έδρες, και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ισοι 12 μέχρι 20 έδρες.

«Τα Πέντε Αστέρια πυλώνας του Κοινοβουλίου»

Στελέχη των Πέντε Αστέρων σχολιάζουν ότι αν τα στοιχεία των exit polls επιβεβαιωθούν στην καταμέτρηση «το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ιστορικής σημασίας».

Ο Αλφόνσο Μποναφέντε, στενός συνεργάτης του ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάγιο, τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο La7 ότι αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα που υπέδειξε το έξιτ πολ του σταθμού, η παράταξή του θα έχει κεντρικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση και «θα είμαστε πυλώνας του κοινοβουλίου».

Ωστόσο, επισήμανε πως τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εξόδου δεν είναι βέβαιο ότι θα επαληθευτούν και παρέμεινε επιφυλακτικός.

Το στέλεχος των Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, σχολίασε: «Aν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά, έχουμε θριαμβεύσει, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για αποθέωση».

Και συμπλήρωσε ότι «από εδώ και στο εξής, όλοι θα πρέπει να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας, και αυτό θα αποτελέσει εγγύηση διαφάνειας για τον ιταλικό λαό. Θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Κεντροαριστερά: Η μεγάλη χαμένη

Η κεντροαριστερά είναι η μεγάλη χαμένη από τη στιγμή που το μεγαλύτερο κόμμα της προοδευτικής συμμαχίας, οι Δημοκρατικοί, κυμαίνονται από το 21% μέχρι το 23%. Τα στοιχεία αυτά φυσικά μένει να επιβεβαιωθούν, ή να διαψευσθούν, από την καταμέτρηση των ψήφων.

«Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα, πρόκειται για ήττα για εμάς και θα μετακινηθούμε στην αντιπολίτευση», τόνισε ο Ετορε Ροζάτο, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στην Κάτω Βουλή, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις εξόδου.

Στα τρία… η Ιταλία

Οσον αφορά τις πολιτικές τάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, στη βόρεια Ιταλία υπερέχουν Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια, σε τμήμα της κεντρικής Ιταλίας (ιδίως στις περιοχές της Μπολόνιας και της Φλωρεντίας) η κεντροαριστερά, ενώ στην περιοχή της Ρώμης και στον Νότο κερδίζουν την αναμέτρηση τα Πέντε Αστέρια, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις με βάση τα ίδια στοιχεία.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024