Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πότε θα γίνει η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό

Πότε θα γίνει η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό

Προσδοκίες αύξησης του κατώτατου μισθού καλλιεργεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προσδιορίζοντας τον χρόνο επίτευξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή όταν η χώρα θα εισέρχεται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Προσδοκίες αύξησης του κατώτατου μισθού καλλιεργεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προσδιορίζοντας τον χρόνο επίτευξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή όταν η χώρα θα εισέρχεται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Η «σταδιακή – προσεκτική – αύξηση του κατώτατου μισθού» αποτελεί το νέο αφήγημα της υπουργού κυρίας Εφης Αχτσιόγλου, το οποίο επαναλαμβάνει – σε τακτά χρονικά διαστήματα – από κοινού με την επιδιωκόμενη επαναφορά του προ μνημονίων status των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ωστόσο η διαδικασία για την υιοθέτηση οποιασδήποτε αύξησης των κατώτατων αμοιβών – η οποία προβλέπεται σε νόμο του 2013 – είναι μακρά, χρονοβόρα και όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούνιο του 2019.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για να ισχύσουν οι αυξήσεις στα κατώτατα όρια εντός του 2018 θα έπρεπε η διαδικασία που προβλέπεται στο νέο νομικό καθεστώς να είχε ήδη εκκινήσει.

Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ μειωμένος κατά 22% (από 751 ευρώ) από το 2012 (δεύτερο μνημόνιο). Με το ίδιο μνημόνιο μειώθηκε κατά 32% ο μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών (511 ευρώ), ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκε η πυραμίδα των συμβάσεων, πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί το σύστημα των αμοιβών. Πριν από τις εκλογές του 2015 η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κάτι που τελικώς δεν έγινε.

Ακόμα και αν συμφωνηθεί – στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης – κάτι ανάλογο με τους δανειστές, οι διαδικασίες θέσπισης προσδιορίζουν χρονικά την υλοποίησή τους το καλοκαίρι του 2019.

Ο νόμος 4172 / 2013 προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων και δυνατοτήτων της οικονομίας και της απασχόλησης (ύψος ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης).

Την τελική ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού, με τη νέα διαδικασία, έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους θα καταθέτει πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος. Θα έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων, αλλά και επιστημονικών φορέων και θα έχει συνταχθεί σχετικό πόρισμα με προτάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την τελική απόφαση του υπουργού Εργασίας.

in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024