Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία ζητά ο ΟΗΕ, αμφισβητεί η Ρωσία

Εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία ζητά ο ΟΗΕ, αμφισβητεί η Ρωσία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση που ζητά 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία για να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η μεταφορά ασθενών από τις ζώνες των συγκρούσεων με την υποστήριξη της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού, έπειτα από διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομοφώνως απόφαση με την οποία ζητείται η εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις, ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, έπειτα από πολυήμερες παλινωδίες, κυρίως της Ρωσίας.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε, αφού τροποποιήθηκε αναρίθμητες φορές, «ζητά από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς καθυστέρηση για τουλάχιστον 30 ημέρες στη Συρία» εφαρμόζοντας μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Στόχος είναι να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υπηρεσιών και η απομάκρυνση των ασθενών και των πιο βαριά τραυματισμένων.

«Δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία για τη Συρία, το κείμενο είναι καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Σουηδίας Ολοφ Σκουγκ, εισηγητής του κειμένου της απόφασης μαζί με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι Δυτικοί αρνήθηκαν το αίτημα που διατυπώθηκε από τη Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο, κάθε φάλαγγα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να παίρνει το πράσινο φως της Δαμασκού.

Στο κείμενο προβλέπονται εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, καθώς και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι εξαιρέσεις αυτές μπορεί να δώσουν έδαφος για αντιφατικές ερμηνείες , καθώς η Δαμασκός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις δυτικές δυνάμεις, σημειώνουν οι παρατηρητές. Κατά συνέπεια, η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, όποτε και αν εφαρμοστεί, κινδυνεύει να είναι αβέβαιη.

Επειτα από αίτημα της Ρωσίας για παροχή εγγυήσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπει νέα συνεδρίαση για το θέμα εντός δεκαπέντε ημερών για να διαπιστωθεί εάν η κατάπαυση του πυρός έχει εφαρμοσθεί.

Η απόφαση απευθύνει έκκληση για την άμεση άρση της πολιορκίας των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Γούτα και των Γιάρμουκ, Φούα και Κεφράγια.

Νέο Χαλέπι

Η διαπραγμάτευση για την τελική διαμόρφωση του κειμένου υπήρξε δύσκολη, καθώς η Σουηδία και το Κουβέιτ προσπαθούσαν να αποφύγουν το ρωσικό βέτο.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η πολιορκία της ανατολικής Γούτα, περιοχής που βρίσκεται στην περιφέρεια της Δαμασκού και τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτικών δυνάμεων επιδεινώθηκε. Περισσότεροι από 500 άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί τις τελευταίες ημέρες κατά τον αδιάκοπο βομβαρδισμό της κατοικημένης ζώνης από τις αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού.

Τις τελευταίες αυτές δύο εβδομάδες, κανένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πήρε την πρωτοβουλία για μία προσπάθεια τερματισμού της «κόλασης αυτής επί της γης», σύμφωνα με τα λόγια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η καθυστερημένη διεθνής πίεση δεν ήρθε παρά τις τελευταίες 48 ώρες του εφιάλτη της ανατολικής Γούτα.

Η κατάσταση στον θύλακα θυμίζει αυτό που συνέβη τον Δεκέμβριο 2016 στο Χαλέπι. Η Ρωσία είχε και τότε κερδίσει χρόνο πριν ο ΟΗΕ καταφέρει την άρση της πολιορκίας της πόλης και την εκκένωσή της.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι παραδέχθηκε σήμερα αυτόν τον παραλληλισμό.

«Ναι, η ανατολική Γούτα θα γίνει ένα νέο Χαλέπι», αλλά στο Χαλέπι σήμερα «υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν τελείως φυσιολογικά», είπε. Πριν προβλέψει ότι και το Ιντλεμπ, μία άλλη εστία συγκρούσεων, θα γίνει και αυτό με τη σειρά του νέα Χαλέπι…

Περισσότερα από 13,1 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ανάμεσά τους 6,1 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της ρημαγμένης έπειτα από επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου τους χώρας. Περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των αγνοουμένων.

Ρωσία: Δεν είναι δυνατή η κατάπαυση του πυρός

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία χωρίς την ύπαρξη «συγκεκριμένων συμφωνιών» μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη βομβάρδισαν την ανατολική Γούτα αμέσως μετά την υιοθέτηση της απόφασης που ζητά 30ήμερη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024