Τι κρατάει στο δισάκι του ένας μύστης που πηγαίνει στα Ελευσίνια Μυστήρια; Τα επίσημα ρούχα του ή μήπως το κολατσιό του; Τι έχει στο χέρι του ο ιεροφάντης Αγνούσιος: στάχυα ή παπαρούνες; Γιατί ποτέ δεν μάθαμε τι συνέβαινε στο Τελεστήριο της Ελευσίνας, όπου πραγματοποιούνταν οι πιο φημισμένες μυστηριακές τελετές του αρχαίου ελληνικού κόσμου;

Σύμφωνα με τα Νέα επειδή η ποινή για όποιον αποκάλυπτε το μυστικό ήταν ο θάνατος ή η δήμευση περιουσίας αναλόγως ή επειδή αυτό που βίωναν οι μύστες ήταν μια εμπειρία που δεν μπορούσε να περιγραφεί με λόγια; Ερωτήσεις που τίθενται σε όποιον περάσει το κατώφλι της αίθουσας των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης, η οποία έχει διαμορφωθεί ώστε να παραπέμπει στο Τελεστήριο, τον κατ’ εξοχήν χώρο φιλοξενίας των μυστηρίων προς τιμήν της Δήμητρας και της κόρης της, Περσεφόνης.

Και οι απαντήσεις; Δύσκολο να δοθούν, καθώς «η αρχαιολογία δεν είναι επιστήμη, αλλά βεντέτα», όπως είπε χαριτολογώντας η «ψυχή» του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, αρχαιολόγος Πόπη Παπαγγελή, που επιδόθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σε ένα «πινγκ-πονγκ» επιχειρημάτων και χιούμορ με τον οικοδεσπότη της έκθεσης «Η Ελευσίνα και τα μεγάλα μυστήρια», πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. Κι αν οι απαντήσεις καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, η περιήγηση είναι άκρως αποκαλυπτική, αφού «ξεκλειδώνει» πολλές αθέατες πτυχές του ιερού της Ελευσίνας, που στα κλασικά χρόνια αποτέλεσε το μοναδικό πανελλήνιας εμβέλειας της Αττικής και στα ρωμαϊκά είχε αποκτήσει οικουμενικό χαρακτήρα. Αν και μόλις 21 χλμ. μακριά από το κέντρο της πόλης και απολύτως συνδεδεμένο μαζί του (τα ιερά σκεύη μεταφέρονταν για πέντε μέρες κάθε χρόνο στο άστυ), παραμένει εν πολλοίς άγνωστο, ενώ παλεύει για να αποκτήσει ένα μουσείο αντάξιο της σπουδαιότητάς του.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Το αναθηματικό ανάγλυφο που βρέθηκε στο Ολυμπιείο εκτίθεται για πρώτη φορά. Ο ιεροφάντης Αγνούσιος (οι ανώτατοι λειτουργοί των μυστηρίων καλούνταν μόνο με το όνομα του γένους στο οποίο ανήκαν) αφιέρωσε στη Δήμητρα και την Κόρη, που τον υποδέχονται, το συγκεκριμένο έργο. Για πρώτη φορά όμως βγαίνει από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ένας πήλινος πίνακας που αποτελεί μία από τις ελάχιστες εικονογραφικές μαρτυρίες γύρω από τα Ελευσίνια Μυστήρια κι απεικονίζει την άφιξη της πομπής των μυστών στην τελική φάση της τελετής. Αφιέρωμα γυναίκας με το όνομα Νίνιον, ο πίνακας αποκαλύπτει για πρώτη φορά στους επισκέπτες και την πίσω όψη του, στην οποία διακρίνονται χαραγμένα (μαγικά;) σύμβολα.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο