Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ έως τον Ιούλιο βλέπει ο Ζάεφ

Συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ έως τον Ιούλιο βλέπει ο Ζάεφ

«Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο» εκτίμησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ταυτότητας (ιθαγένεια).

«Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο» εκτίμησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ταυτότητας (ιθαγένεια).

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας ORF, τόνισε ότι ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσει η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, όπως έχει βάλει στόχο, παράλληλα με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ

«Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας θέλει να έχει «κλείσει» τη συμφωνία για το όνομα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να επιτευχθεί ο υψηλός στόχος που έχει θέσει.

Ικανοποίηση για την ταυτότητα

Αναφερόμενος στο θέμα της ταυτότητας (ιθαγένεια) εξέφρασε την ικανοποίηση του που δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά. «Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για το όνομα των Σκοπίων έχουν ξεκινήσει από το 1991, όταν το κράτος της ΠΓΔΜ αποσπάστηκε από την άλλοτε Γιουγκοσλαβία. Το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), δόθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως προσωρινή λύση και από τότε βρίσκεται σε εκκρεμότητα η οριστική διευθέτησή του.

Υπενθυμίζεται, πως με όσα έχουν γίνει γνωστά η ατζέντα των επτά σημείων, πάνω στην οποία ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, περιλαμβάνει αρχικά το όνομα και στη συνέχεια, το εύρος χρήσης, τη γλώσσα, την ταυτότητα (ιθαγένεια), τις εμπορικές χρήσεις, τα ακρωνύμια που θα πρέπει να βασίζονται στη νέα ονομασία και τις συντμήσεις που θα προκύπτουν από αυτήν.

in.gr

Sports in

Η Φενέρ και τι συμφέρει τον Ολυμπιακό…

Ο βασικός στόχος των «καναρινιών», το πρόγραμμά τους μέχρι την διπλή μάχη με τον Θρύλο και τα παιχνίδια με Γαλατά και Καραγκιουμρούκ, που καλό για τον Ολυμπιακό θα είναι να μην μετατεθεί κανένα από τα δυο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024