Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προτίθεται να επιμείνει σήμερα σε μια προνομιακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, προειδοποιώντας ότι τυχόν εμπόδια θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

«Δεν είναι μια εποχή όπου μπορούμε να επιτρέψουμε η συνεργασία μας να εμποδιστεί, η ασφάλεια των πολιτών μας να τεθεί σε κίνδυνο από τον ανταγωνισμό μεταξύ εταίρων, από θεσμικές δυσκαμψίες και ιδεολογίες καλά αγκιστρωμένες», προειδοποίησε.

«Πρέπει να κάνουμε αυτό που είναι το πιο ωφέλιμο, το πιο πραγματιστικό, για να διασφαλίσουμε τη συλλογική μας ασφάλεια», δήλωσε η πρωθυπουργός στην ομιλία της στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, η διατήρηση μιας στενής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου ως τρίτης χώρας, μετά το Brexit, θα σηματοδοτήσει μια φιλόδοξη αρχή.

«Υπάρχει ήδη σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο, οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών», επισήμανε η Μέι, «και δεν υπάρχει νομικός ή επιχειρησιακός λόγος που θα εμπόδιζε μια συμφωνία στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας».

Χθες, Παρασκευή, οι διευθυντές των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (MI6), των γαλλικών (DGSE) και των γερμανικών (BND) δήλωσαν από κοινού, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, ότι το Brexit δεν θα θίξει τη συνεργασία τους.

«Ακόμη και μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών θα πρέπει να συνεχιστούν στα θέματα της διεθνούς τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, της αύξησης και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο», τονίζουν οι τρεις εθνικές υπηρεσίες σε κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των γερμανικών υπηρεσιών BND, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου.

Η Μέι επικρίθηκε κατά το παρελθόν ότι φάνηκε να θέλει να συνδέσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, όπου το Λονδίνο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη, με μια προνομιακή εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη καθορίσει τη θέση του στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική εμπορική τους σχέση, ενώ επίσης δεν συμφωνεί με τους όρους της μεταβατικής περιόδου που ζήτησε μετά το Brexit, το οποίο ορίστηκε στις 29 Μαρτίου 2019.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο