Η Σκύρος, το νησί του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων, είναι ένας από τους τόπους της πατρίδας μας που διαφυλάσσουν την παράδοση και την αυθεντικότητά τους. Έτσι, ακόμη και σήμερα διατηρείται στη Σκύρο αναλλοίωτο το έθιμο του  Γέρου και της Κορέλας, που έχει διονυσιακή προέλευση και συνδέεται με τις αρχαίες γιορτές της γονιμότητας και την υποδοχή της άνοιξης.

Το έθιμο ξεκινά με την έναρξη του Τριωδίου και επαναλαμβάνεται κάθε Σαββατοκύριακο, επί έναν περίπου μήνα, με αποκορύφωμα το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς, όταν τα σοκάκια της πόλης της Σκύρου αντηχούν από τους ήχους των κουδουνιών. Άνδρες ζωσμένοι με κουδούνια δημιουργούν παντού μια εκστατική ατμόσφαιρα, που ξεσηκώνει όχι μόνον τους Σκυριανούς αλλά και τους επισκέπτες και τους φίλους του νησιού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο ξεφάντωμα.

Οι ομάδες των παραδοσιακά μεταμφιεσμένων, που αποτελούνται από τον Γέρο (τον πρωταγωνιστή της ομάδας), την Κορέλα και τον Φράγκο, διασχίζουν την αγορά, ενώ οι πιο τολμηροί και αυτοί που έχουν περισσότερες δυνάμεις ανηφορίζουν στο κάστρο, όπου χτυπούν τις καμπάνες του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του νησιού.

Ο Γέρος φορά μάσκα από προβιά, κάπα με κουκούλα, τσοπάνικο πανωβράκι, τροχαδόκαλτσες και τα τροχάδια, παραδοσιακά υποδήματα, κατασκευασμένα από δέρμα. Είναι ζωσμένος με δεκάδες κουδούνια προβάτων και κρατά τσοπάνικο ραβδί. Ο Γέρος προχωρά με ρυθμικούς βηματισμούς, δίνοντας βροντερό «παρών» λόγω των κουδουνιών. Οι Γέροι συναντώνται στα σοκάκια της Χώρας, στο πλαίσιο ενός συμβολικού αγώνα δύναμης και αντοχής.

Η Κορέλα, κατά την παράδοση άνδρας ντυμένος με γυναικεία παραδοσιακά ρούχα, χορεύει γύρω από τον Γέρο κουνώντας το μαντίλι. Όταν εκείνος ξεκουράζεται, του τραγουδά ένα μακρόσυρτο τραγούδι με αργό σκοπό και πολλά «τσακίσματα», τον Κορελίτικο.

Τη συντροφιά συμπληρώνει ο Φράγκος, που φορά ρούχα ευρωπαϊκά, αποκριάτικη μάσκα και ένα κουδούνι στη μέση. Ονομάστηκε έτσι, επειδή είναι ο μόνος που δε φορά σκυριανά ρούχα, αλλά «φράγκικα».

Το ξεφάντωμα και το γλέντι στη Σκύρο φθάνουν στο ζενίθ το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς, από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί της Τρίτης.

Την Παρασκευή και το Σάββατο όσοι βρίσκονται στο νησί διασκεδάζουν με την ψυχή τους και παρασύρονται από τους ήχους των κουδουνιών, που δίνουν το ρυθμό της ολονύχτιας διασκέδασης.

Την Κυριακή ψυχαγωγούνται με το έθιμο της Τράτας, όπου, διά της απαγγελίας σατιρικών στίχων από παρέες μασκαρεμένων, παρωδούνται η καθημερινότητα του νησιού και τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα τη χρονιά που πέρασε. Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα την παράσταση κλέβουν ο χορός και τα τραγούδια στην κεντρική πλατεία και τα σοκάκια της Χώρας, που διαρκούν μέχρι την Τρίτη το πρωί με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

Για όσους αποζητούν πραγματική διασκέδαση τις ημέρες της Αποκριάς, η Σκύρος αποτελεί μια εξαίρετη και αξιόπιστη επιλογή. Η ακτοπλοϊκή πρόσβαση μέσω Κύμης Ευβοίας είναι γρήγορη και οικονομική, ενώ υπάρχει και αεροπορική σύνδεση του νησιού με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο