Βαγγέλης Στεργιόπουλος

Στις 18 Ιουνίου 1992, λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί, ο ΥΠΣΓΟΣ (Ι) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νικόλαος Σιαλμάς, χειριστής ενός αεροσκάφους Mirage F.1CG,  έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ενόσω υπερασπιζόταν τον εθνικό εναέριο χώρο, στα νερά του Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Αγίου Ευστρατίου.

Το όνομα του Σιαλμά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αλλά και του γεωγραφικού χώρου που καταλαμβάνει η Ελλάδα, καθώς το νότιο άκρο του Αγίου Ευστρατίου, το ακρωτήρι που ονομαζόταν παλαιότερα Τρυπητή, φέρει επισήμως την ονομασία του πεσόντος υποσμηναγού.

Περίοπτη θέση στο ακρωτήρι έχει το μνημείο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η σπαρτιατική ασπίδα μαζί με ένα δόρυ (ο θυρεός της 342 Μοίρας Παντός Καιρού, στην οποία ανήκε ο Σιαλμάς) και την κεφαλαιογράμματη επιγραφή ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ αγγίζει την καρδιά και φανερώνει τον παραγνωρισμένο από τους περισσότερους δρόμο του καθήκοντος.

Αυτόν ακριβώς το δρόμο ακολούθησαν λίγα χρόνια αργότερα οι Βλαχάκος, Γιαλοψός και Καραθανάσης στα Ίμια, ο Ηλιάκης στην Κάρπαθο. Αυτόν ακριβώς το δρόμο ακολουθούν καθημερινά, στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που δηλώνουν με ταπεινοφροσύνη ότι δεν είναι ήρωες, αλλά απλώς άνθρωποι του καθήκοντος.

Τον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, οφείλουν, εκ της θέσεώς τους, να ακολουθούν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, όταν καλούνται να διαχειριστούν κρίσιμα ζητήματα, που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας. Οι νοούντες νοείτωσαν…

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο