Η θερμή υποδοχή του νέου 7ετούς ομολόγου που εξέδωσε το Δημόσιο στέλνει ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Οι προσφορές έφθασαν τα 6,5 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες του ποσού που αναμένεται να αντληθεί, και η απόδοση ψαλιδίστηκε στο 3,5%, έναντι της αρχικής «καθοδήγησης» (guidance) στο 3,75%. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες στις αγορές τις τελευταίες ημέρες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

Για άλλο ένα βήμα προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο μιλά το Bloomberg, σημαντικό βήμα για επιστροφή στις αγορές βλέπουν και οι NYT.

Ειδικότερα, λίγο πριν τις 16:00 ολοκληρώθηκε η τιμολόγηση του νέου 7ετους ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,5%.

Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 6,5 δισ. ευρώ. υπερκαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος είχε προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ.

Τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας συνολικού ύψους 19-20 δισ. ευρώ ως το καλοκαίρι, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Η έκδοση, η πρώτη από τις τρεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, αρχικά αναμένονταν στις αρχές της εβδομάδας ωστόσο το sell off στις διεθνείς αγορές οδήγησε στη μικρή καθυστέρηση, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Μέχρι χθες (Τετάρτη) ήταν αμφίβολο εάν θα επιχειρείτο σήμερα, Πέμπτη, η νέα έξοδος στις αγορές. Ωστόσο, η σχετική ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές κρίθηκε ότι δημιουργεί πρόσφορο έδαφος. «Έχουμε ένα πιο σταθερό περιβάλλον και ενώ δεν είναι όλα πράσινα στις οθόνες, οι αποδόσεις είναι σταθερές και δεν βλέπουμε απότομες μεταστροφές», είπε ένας από τους αναδόχους. «Αυτό μάς έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουμε με τη συναλλαγή και τους επενδυτές να μη νιώθουν ότι πιάνουν κάτι επικίνδυνο, και τελικά να αγοράσουν».

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελληνικές πηγές δήλωναν ικανοποιημένες επισημαίνοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε σύγκριση με τις δυο προηγούμενες συναλλαγές» (σ.σ. το ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούλιο και το swap του Νοεμβρίου).

Θετικά σχόλια του διεθνούς Τύπου

«Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλίσει την πλήρη επιστροφή στις αγορές, για πρώτη φορά από την υπαγωγή της χώρας στα προγράμματα διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές το 2010», γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, σχολιάζοντας την έκδοση επταετούς ομολόγου.

«Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιστροφή της στις αγορές» τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα Πέμπτη, με επιτόκιο εκκίνησης 3,75%.

«Η έκδοση του ομολόγου συνέπεσε με την επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, στην Αθήνα. ‘Υπάρχει λογική και ακλόνητη ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από το ελληνικό πρόγραμμα σε καλή κατάσταση. Είμαι ιδιαίτερα ενθαρρυμένος από τις τελευταίες εξελίξεις [και] τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα’», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Επίτροπος εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η τέταρτη, και τελευταία, αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και οι διευθετήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Θα υπάρξουν κάποια σημαντικά ερωτήματα που γνωρίζω πολύ καλά. Θα πρέπει να αναζητήσουμε το είδος της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, χωρίς να προκαλέσουμε εισβολή από αξιωματούχους της ΕΕ, το οποίο να επιτρέπει στην ελληνική [κυβέρνηση] να διαχειρίζεται τη δική της στρατηγική ανάπτυξης. Ακολούθως, έχουμε το θέμα του χρέους. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτά τα ζητήματα», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τους NY Times «η Ελλάδα ελπίζει ότι οι δανειστές θα στηρίξουν τη γαλλική πρόταση για σύνδεση των όρων αποπληρωμής του χρέους της χώρας με το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη των υποχρεώσεων υψηλής αποπληρωμής κατά τη διάρκεια ύφεσης».

Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι με την έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου, γίνεται «άλλο ένα βήμα προς την έξοδο του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.»

» Η κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό αποθεματικό 20 δισ. ευρώ μέχρι να λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από τις αγορές και τα υπόλοιπα από τον ESM.»

» Σχεδιάζει, επίσης, την έκδοση τριετούς και δεκαετούς τους επόμενους μήνες, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει την ανάκαμψή της στις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση στρέφει πλέον την προσοχή της στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και επιπλέον ρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος».

Ως την πιο τολμηρή απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian την απόφαση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας να προχωρήσει σήμερα στην πώληση ενός νέου επταετούς ομολόγου.

«Η κυβέρνηση ελπίζει το ομόλογο να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τις αγορές – κάτι που θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο αποθεματικό ταμείο ύψους 6,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη δημιουργήσει για την κάλυψη των αποπληρωμών του χρέους, όταν λήξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ.»

» Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένει το ομόλογο, το οποίο λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2025, να αποδώσει γύρω στο 3,75%» γράφει ο Guardian.

Σύμφωνα με τους Financial Times «η έκδοση του επταετούς ομολόγου συνιστά στοιχείο ανάκαμψης για τη χώρα της ευρωζώνης. Το ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε τελευταία φορά στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο και άντλησε 3 δισ. ευρώ.»

» Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανακάμψει, ωστόσο οι αγορές της χώρας δεν έχουν ακόμα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους παραμένει στα χέρια χωρών της ευρωζώνης και όχι ιδιωτών επενδυτών», προσθέτει.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο