Μπορούμε, άραγε, να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή; Σε μια δύσκολη εποχή, όπως η σημερινή, με διάχυτη την κοινωνική δυστυχία και το στρες, η φιλοσοφία του Επίκουρου μπορεί να αποτελέσει το «όχημα» για την ευδαιμονία του ατόμου; Διακεκριμένοι επιστήμονες εξηγούν στο webtv του in.gr ότι η Επικούρεια Φιλοσοφία έχει παυσίπονη δράση και μπορεί συντελέσει ακόμα και στην απελευθέρωση του ατόμου από τις εξαρτήσεις.

Συγκεκριμένα, με αφορμή το 8ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 10-11 Φεβρουαρίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, με ελεύθερη είσοδο, ο επίκουρος καθηγητής Νευρογενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Χρήστος Γιαπιτζάκης, αναλύει την Επικούρεια Φιλοσοφία και την προσπάθεια των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» να καταστήσουν την φιλοσοφία του Επίκουρου προσιτή στο ευρύ κοινό, μέσω του συμποσίου.

Αναφέρεται επίσης στην έννοια της θεραπείας της ψυχής, που χρησιμοποίησαν οι επικούρειοι φιλόσοφοι να βοηθήσουν τους ανθρώπους να οδηγηθούν στην ευδαιμονία, και να ζήσουν με αρμονία με τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Π. Χρούσος, αναφέρεται στην Επικούρεια Φιλοσοφία και το στρες που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος.

«Το ρόλο του ψυχιάτρου στην αρχαιότητα τον έπαιζαν οι φιλόσοφοι», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως «οι επιστημονικές απόψεις του Επίκουρου και οι απόψεις του για τη ζωή, είναι οι επιστημονικές απόψεις του σύγχρονου ανθρωπιστή επιστήμονα, που αναζητά την αλήθεια».

Τέλος, ο Παναγιώτης Γεωργάκας, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ, μας εξηγεί πως το συγκεκριμένο φιλοσοφικό ρεύμα μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο