Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πόλεμος των μουσείων για τον Ντα Βίντσι

Ο πόλεμος των μουσείων για τον Ντα Βίντσι

Ποιοι οργανισμοί είναι μέχρι σήμερα οι «κερδισμένοι» στον αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση ζωγραφικών έργων στις εκθέσεις που αναμένονται το 2019, οπότε συμπληρώνονται 500 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου δημιουργού

Και μόνο που το 2019 είναι χρονιά Ντα Βίντσι – καθώς συμπληρώνονται 500 χρόνια από τον θάνατό του – ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα ξεκινούσε αγώνας δρόμου ανάμεσα στα διεθνή μουσεία που σχετίζονται με τον κορυφαίο αναγεννησιακό δημιουργό, για το ποιο θα προλάβει να εξασφαλίσει τα περισσότερα, τα καλύτερα ή τα διασημότερα έργα του.

Όπως αναφέρουν τα Νέα το ρεκόρ του περασμένου Νοεμβρίου όμως με το αμφιλεγόμενο μεν, αποδιδόμενο στον ίδιο δε, πορτρέτο του Χριστού ως Σωτήρα του Κόσμου (το ακριβότερο έργο που έχει πωληθεί σε δημοπρασία προς 450 εκατ. δολάρια) ήταν αρκετό για να μετατρέψει τον αγώνα σε μάχη. Και πλέον όλοι θέλουν να βγουν κερδισμένοι από το έτσι κι αλλιώς δυνατό brand που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον δημιουργό της «Μόνα Λίζα», στο οποίο «κατοχυρώθηκε» και το εντυπωσιακό ρεκόρ στη μέχρι πρότινος σχετικά υποτονική αγορά της τέχνης. «Εχει προκληθεί πανικός με τα αιτήματα για δάνεια έργων του Ντα Βίντσι ενόψει του 2019» υποστηρίζει ο Μάρτιν Κεμπ, συγγραφέας του βιβλίου «Ζώντας με τον Λεονάρντο» που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

Την κίνηση ματ φαίνεται πως έκανε ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ευρώπης, το Τέιλερς στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας, το οποίο για να εξασφαλίσει τα δάνεια που θέλει ξεκινά τις εκδηλώσεις για την επέτειο από τον Οκτώβριο του 2018. Παράλληλα θα κερδίσει το κοινό που δεν θα έχει κορεστεί από την καταιγίδα εκθέσεων, οι οποίες θα ακολουθήσουν. Και παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει ούτε ένα έργο του Ντα Βίντσι θα παρουσιάσει 30 σχέδια με έμφαση στα πορτρέτα που εξασφάλισε κατά το ήμισυ από τη Βασιλική Συλλογή της Βρετανίας και από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία, όπως της Βουδαπέστης, της Βιέννης και του Παρισιού.

ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Η πρώτη μάχη φαίνεται ότι δόθηκε στη Φλωρεντία με την Γκαλερία ντέλι Ουφίτσι να βγαίνει νικήτρια και μάλιστα με αντικείμενο του πόθου έναν κώδικα. Κι αυτό διότι μπορεί το Μουσείο Γαλιλαίου της πόλης με τη σπουδαία συλλογή επιστημονικών οργάνων να εγκαινιάζει τον Απρίλιο έκθεση με θέμα «Ο Λεονάρντο και τα βιβλία του», ωστόσο το γειτονικό τής Ουφίτσι κατάφερε να εξασφαλίσει το έκθεμα – δόλωμα ακόμη και για εκείνους που δεν γνωρίζουν πολλά για τον επιστήμονα Ντα Βίντσι: τον κώδικα Λέστερ, το πιο διάσημο από τα επιστημονικά τετράδια σημειώσεων του πολυπράγμονα δημιουργού, με αναφορές σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία – από την αστρονομία ώς τα απολιθώματα. Ο κώδικας, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο ακριβότερο βιβλίο που έχει πωληθεί ώς σήμερα (το 1994 προς 30,8 εκατ. δολάρια), στο αφεντικό της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, θα ταξιδέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην έδρα των Μεδίκων από τις 29 Οκτωβρίου 2018 ώς τις 20 Ιανουαρίου 2019.

in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024