Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πρέπει να πληρώνουμε εισιτήριο στα μουσεία;

Πρέπει να πληρώνουμε εισιτήριο στα μουσεία;

Πρέπει ή όχι να επιβάλλεται εισιτήριο στους επισκέπτες του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης;

Πρέπει ή όχι να επιβάλλεται εισιτήριο στους επισκέπτες του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης; Τα 25 δολάρια που θα καλούνται να πληρώσουν υποχρεωτικά τα επτά εκατομμύρια επισκεπτών που συνωστίζονται στις αίθουσές του ετησίως αναδεικνύοντάς το στο δεύτερο σε προσέλευση κοινού μουσείου παγκοσμίως (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016) είναι αρκετά για να καλύψουν μέρος των σοβαρών οικονομικών ελλειμμάτων που αντιμετωπίζει ή μήπως αυτό θα λειτουργήσει ανασταλτικά προς τους μελλοντικούς επισκέπτες του, αλλοιώνοντας ταυτοχρόνως και έναν από τους πρωταρχικούς σκοπούς του, την απρόσκοπτη δηλαδή πρόσβαση όλων στους θησαυρούς του;

Και πόσο σωστό είναι ένα ίδρυμα – κιβωτός της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να διαχωρίζει τους επισκέπτες σε προνομιούχους που θα δικαιούνται ελευθέρας εισόδου (κάτοικοι της Νέας Υόρκης) και σε μη, καθώς όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να περάσουν την είσοδο, σε μια εποχή μάλιστα που οι διακρίσεις αναδεικνύονται ξανά σε μάστιγα;

Σύμφωνα με τα Νέα ο πόλεμος έχει φουντώσει για τα καλά. Κι όσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 1η Μαρτίου, ημέρα που θα κοπεί το πρώτο υποχρεωτικό εισιτήριο στα ταμεία του μουσείου, τόσο περισσότεροι είναι εκείνοι που επιχειρηματολογούν υπέρ ή κατά της εφαρμογής εισιτηρίου στο μουσείο, που ακολουθούσε πολιτική προαιρετικού αντιτίμου εισόδου από το 1970, ενώ ο ιδρυτικός κανονισμός του, το 1893, προέβλεπε λειτουργία με ελεύθερη είσοδο.

«Τότε ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Ρίτσαρντ Νίξον, ζούσε ο Ελβις Πρίσλεϊ και η Πόλη της Νέας Υόρκης φιλοξενούσε την πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας (gay pride). Τώρα η εποχή είναι διαφορετική», γράφει ο βρετανικός «Γκάρντιαν». Την ίδια ώρα οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» χαρακτηρίζουν την απόφαση λάθος. Η «Νιου Γιορκ Ποστ» εκτιμά ότι το μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να καθιερώσει εισιτήριο ενώ ο «Νιου Γιόρκερ» υποστηρίζει ότι η νέα πολιτική του ιδρύματος υποβαθμίζει τη Νέα Υόρκη.

Ουδεμία έκπληξη για τις αντιδράσεις αυτές δεν φαίνεται να αισθάνεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Μητροπολιτικού Μουσείου Ντάνιελ Βάις. «Ο κόσμος είχε βολευτεί με την ιδέα του «πληρώστε ό,τι προαιρείσθε» και κανείς δεν χάρηκε με την ανακοίνωση. Η συγκεκριμένη πολιτική όμως απέτυχε και πρέπει να αλλάξει».

in.gr

Only in

Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία

H Όλγα Γεροβασίλη βγήκε από την αίθουσα της συνεδρίασης καταγγέλλοντας τις διαρροές ως συνειδητό τορπιλισμό της διαδικασίας και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024